Stop, bare stop. Her er et billede af én Lamborghini Countach og én misfortåelse.

© Foto: Lamborghini

Manden bag den oprindelige Countach: Den nye er kikset

Marcello Gandini og Retro-redaktøren har begge svært ved at vænne sig til nyfortolkningen og "hyldesten" af Lamborghini Countach.

30. oktober 2021 af Frederik T. Frey

Har du set den? Det har du sikkert – og jeg har ondt af dig… og af mig selv… og af alle andre, hvis øjne er blevet udsat for den vederstyggelighed, som er Lamborghini Countach LPI 800-4. Den nye V12-centermotorsportsvogn markerer 50-året for fremvisningen af den oprindelige Lamborghini Countach-konceptbil, designet af Marcello Gandini for Bertone, på den internationale biludstilling i Genève anno 1971.

Tætte bånd til originalen

Besøger man Lamborghini.com eller andre platforme, hvor det italienske bilmærke med tyske penge i ryggen har sat sine marketingtroldmænd i arbejde, vil man støde på værdiladede ord og vendinger om 2021-Countach’en som “arv”, “legendarisk”, “revolutionerende” og “inspireret af fortiden – skabt til fremtiden”. Flosklerne står med andre ord i kø.

Lamborghini Countach LPI 800-4 tenderer en misforstået kopi af Gandinis oprindelige Countach.

© Foto: Lamborghini

Marcello Gandini er ikke fan

Skaberen af den oprindelige Lamborghini Countach fra 1970’erne har taget bladet fra munden – den 83-årige bildesignermaestro Marcello Gandini udtrykker sig i utvetydige vendinger om Countach LPI 800-4, som blandt andet havde til hensigt at være en hyldest til hans unika af en 1970’er-sportsvogn.

Melding via datters PR-bureau

Bilsitet Motor1.com melder som et af mange medier nu, at manden, der også slog stregerne til Lamborghini Jarama, Alfa Romeo Montreal, Maserati Shamal og Citroën BX, distancerer sig fra den moderne bil, der pynter sig med lånte fjer i form af Countach-navnet. Oversat fra italiensk--->engelsk--->dansk udtrykker Marcello Gandini, at han aldrig har støttet, spillet en aktiv rolle eller for den sags skyld brudt sig om projektet. Udtalelsen kommer via Gandinis datter, Marzia Gandini Provera og dennes PR-bureau.

Marcello Gandini bryder sig ikke om den "moderne" Countach – den oprindelige Countach-konceptbil blev fremvist i 1971.

© Foto: Lamborghini

"Countach LPI 800-4 mangler vision"

Marcello Gandini har tidligere på året haft en telefonsamtale med manden bag designet af “den nye Countach”, Lamborghini’s designchef Mitja Bokert. Her blev en modelbil i mindre størrelse diskuteret – men konversationen rundede, ifølge Gandini, ikke emnet angående en egentlig produktionsbil, som Lamborghini Countach LPI 800-4 har udmøntet sig til for 112 heldige/uheldige kunder. Marcello Gandini præciserer sin aversion mod Countach LPI 800-4 med bemærkninger om, at den moderne fortolkning ikke rummer hans oprindelige designs sjæl og vision – en vision om at sprænge rammerne og skabe en epokegørende bil.

Misforstået hyldest

Netop på disse punkter stemmer jeg som Bil Magasinets redaktionschef, men særligt som redaktør på Retro-Revyen, højlydt i. Lamborghini burde have holdt sig for god til at tilsmudse det ikoniske Countach-navn med et emblem på en model, der i et ubarmhjertig lys er en variant/version af en Sián FKP 37/Aventador-model, som er på vej på pension. Som hyldest misser Countach LPI 800-4 skiven, da den er for bogstavelig i sin fortolkning – den er ikke sin egen men en lunken kopi eller i bedste fald resultatet af en misforståelse.

Under retrokarrossen er Lamborghini Countch LPI 800-4 baseret på en Sián FKP 37, der igen er baseret på Aventador.

© Foto: Lamborghini

Men er Countach LPI 800-4 så en nyfortolkning?

Betragtes den som en nyfortolkning, er brugen af Countach-navnet om muligt endnu mere misvisende i mine øjne. Som den oprindelige Countach's skaber, Marcello Gandini, påpeger, var supersportsvognen fra 1970’erne et brud med alt hidtil kendt – en eksplosion af form og funktion. En moderne nyfortolkning af Countach skulle efter min mening derfor være skabt i samme ånd og være noget, man ikke forventer – en bil, der vender op og ned på den automobile verden dengang som nu. Uanset hvor meget, jeg kniber øjnene sammen, kan jeg ikke se Countach LPI 800-4 udfylde dén rolle… til det er den simpelthen for lig med den oprindelige, og som småkikset duplikat er den nærmest det modsatte af Gandinis originale vision om nytænkning og innovativt design.  

Manden bag denne artikels hårde ord, Frederik T. Frey, har intet personligt imod Lamborghini – hvilket du kan få vished om her og her.

© Foto: Wolfango

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i Freddies Lounge.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...