Klummeskribenten bag rattet af sin BMW 318is Coupé – en bil med få sikkerhedssystemer.

Klumme: Gør sikkerhedssystemer dig dårligere bag rattet?

Er moderne bilers sikkerhedssystemer en fare i forklædning? Bær over med redaktionschef Frederik T. Frey, der ikke vil gå så langt at påstå dét, men alligevel opfordrer til at holde sig veltrænet bag rattet.

28. august 2021 af Frederik T. Frey

Enhver færdighed kræver regelmæssig øvelse og brug. Du kan måske huske, hvor god du var til fransk på din studietur til Alsace – men prøv lige at troppe op på den franske ambassade og erklære dit ærinde på flydende fransk 20 år efter. Du vil med al sandsynlighed opdage, at jo mindre fransk du har talt gennem årene, desto ringere er du blevet til det. C’est la vie.

Sådan er det også, når du kører bil – og her taler jeg ikke kun om hyppigheden, men også hvor aktivt du bidrager til selve kørslen. Moderne biler får flere selvkørende funktioner, og det har ikke været lettere at føre automobil, end siden bilfabrikanterne indførte linjevogter, adaptiv fartpilot, kø-assistenter og andre automatiske overvågningssystemer.

Sikkerhedssystemer har sine klare styrker

Naturligvis vil jeg ikke være manden, der står i vejen for en rivende udvikling – særligt ikke i sikkerhedens navn. Også jeg sætter pris på f.eks. adaptive fartpiloter, der assisterer med at holde en forsvarlig afstand til forankørende samt systemer, der kan træde til i nødsituationer.

Men tillad mig at påstå, at man med viden om det enorme sikkerhedsnet, der er i moderne biler, uforvarende kan blive en mindre opmærksom bilist, netop fordi meget kørslen og trafikovervågning tages ud af ens hænder.

I den perfekte verden, hvor alle har en granitstærk vilje og moral, er det ikke et problem – for selvfølgelig slækker man ikke på opmærksomheden, vel? Sat på spidsen og uden den rette tilgang og ansvarlighed frygter jeg, at den stigende autonomi bliver et Janus-
hoved – efter den romerske gud Janus, som afbildes med to ansigter, der vender til hver sin side – et symbol på at noget har flere sider.

Moderne biler har mange sikkerhedssystemer, der kan hjælpe med at overvåge vejforløb og trafikforhold.

© Volvo

At køre bil er et håndværk

På egen krop kan jeg mærke, at forskellige biler kræver forskellige grader af involvering fra min side. I de moderne biler, jeg tester gennem mit arbejde på Bil Magasinet, er det ofte mindre anstrengende at køre bil, end tilfældet er i mine private, ældre biler. Nu er jeg heldigvis typen, der holder meget af ”håndværket” ved at køre bil.

Jeg synes, det er en fornøjelse at give mellemgas med højre fod på både bremse- og speederpedal i min BMW 318is. Her er naturligvis tale om en engageret del af det at køre bil, som ikke nødvendigvis er forbundet med en højere sikkerhed. Jeg mener dog alligevel, at den engagerede, vågne og aktive fører til alle tider er en bedre bilist, end ham eller hende der med høj musik på anlægget læner sig tilbage og lader bilens systemer agere co- eller førstepilot.

Tager jeg en tur i min Ford (Taunus) 17M RS bruger jeg samtlige sanser på at tjekke, at intet syner, lugter eller føles forkert. Bag rattet af bilen fra 1970 kører jeg virkelig bil, og intet andet får min opmærksomhed – hverken mine hænder, øjne eller tanker.

Jeg foreslår naturligvis ikke, at man skruer udviklingen tilbage, eller at du, kære læser, slår dine sikkerhedssystemer fra i din bil. Mit indspark går udelukkende på, at den vigtigste del af trafiksikkerheden er personen bag rattet – og uden øvelse bliver man mere passive og dårligere bilister. Lad ikke din bils systemer blive en sovepude – de kan, endnu ikke, erstatte en skarp og opmærksom billist.

Få alle de fedeste tests, bilnyheder og meget mere - få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr. Aktivér dit prøveabonnement lige her!

Et liv med halvgamle biler, holder håndværket i live, mener Frederik T. Frey. Når man kører gamle biler, som denne Ford (Taunus) 17M RS, er der ingen hjælp at hente – end ikke servo. Føreren er for alvor på “arbejde”.

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i loungen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...