Se godt efter: Hvad er der galt med denne Ford?

Den amerikanske bilproducent har “moderniseret” en F-100 pickup – du kan gøre det samme, hvis du nænner det.

5. november 2021 af Frederik T. Frey

Kig godt på billederne – hvad ser du? De fleste vil nok kunne identificere bilens periode som 1970’erne, og karrosseriet med åbent lad afslører, at der er tale om en pickup truck. Rækker din bilviden til mere, kan du sikkert spotte, at der er tale om en Ford. Læsere på Bilmagasinet.dk er naturligvis så kyndige, at de allerede har genkendt bilen som en Ford F-100 fra 1978.

En ændret klassiker

Eller hvad? Mangler der ikke noget? Jo, altså ud over at bilen har større hjul, og undervognen er sænket i forhold til, da bilen forlod produktionshallen i slutningen af 1970’erne, er karrosseriet nærmest sandblæst for krom. Det er ikke uhørt, at moderniserede klassiske biler gennemgår ændringer som disse – det kaldes ofte for “Restomod”. Men i tilfældet med Ford F-100 Eluminator Concept, som bilen hedder, er Ford gået mere drastisk til værks.

Hov, hvor er V8'eren eller rækkesekseren?!

Eldrift i Ford F-100

Fronten har fortsat et kølergitter… men ser man rigtig godt efter, kan man ane, at der ingen køler er bag grillen. Bagenden, og bilens sider, bærer heller ikke sporet af et afgangsrør. Ja, den er god nok. Dér hvor der tidligere lå en rækkesekser eller V8-motor, er nu tætpakket med elektronik. Ford Performance har taget udgangspunkt i elmotorerne fra Ford Mustang Mach-E GT. Efter lidt fiksfakserier yder systemet i Ford F-100 Eluminator Concept 487 hk og 860 Nm.
Med en elmotor placeret på hver aksel har pickupen firehjulstræk.

Få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr.! Læs mere her

Kabinen i F-100 Eluminator Concept låner kraftigt fra Mustang Mach-E GT.

Du kan bygge din egen

Ladvognen er en såkaldt konceptbil, hvilket betyder, at Ford ikke sætter den i produktion – men du kan bygge din egen, hvis du føler dig fristet. Den amerikanske bilproducent tilbyder, at interesserede kunder kan købe et komplet elsystem og lægge det i den private klassiker. Reservedelsnummer “M-9000-MACH-E” er en såkaldt elektrisk “crate engine”, koster 3.900 dollar, yder 285 hk, 430 Nm og er lovlig i 50 delstater i USA. I Danmark vil en sådan ombygning og "Restomod" være utrolig kompliceret at få ansøgt om og godkendt ud fra et teknisk perspektiv af Færdselsstyrelsen og ikke mindst afgiftet pga. ombygningens gennemgribende karakter. 

Hvad er en "crate engine"?

En ”crate engine” er præcis, som Google Translate ville oversætte det – det er en motor i en kasse. Særligt på det amerikanske restaurerings- og modificeringsmarked er det populært med motorskift. Her kommer ”crate engines” ind i billedet, da de som oftest leveres som færdige og komplette motorer, ofte med en form for fabriksgaranti, der er forholdsvis enkle at smide i drømmebilen – plug and play, som de siger “Overthere”. Ford forsøger sig nu med en elektrisk udgave, som de forestiller sig, bliver den første i en længere serie.

Bum! En elektrisk "crate engine"... altså uden "crate" – M-9000-MACH-E er reservedelsnummeret.

Er det helligbrøde?

Det er naturligvis op til den enkelte, om garagens perle skal have foretaget en modernisering, der er omfangsrig. Ud over bøvlet med at få bilens ombygning godkendt, er der andre overvejelser, man bør gøre sig. Der er den moralske og kulturelle debat, som blandt andet Motorhistorisk Samråd og den internationale paraplyorganisation FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) er en del af diskussionen omkring. Et argument lyder, at man ved den elektriske ombygning går kraftigt på kompromis med bilernes originalitet og derigennem deres status som objekter i vores historiske og kulturelle arv. Derfor anbefales det fra samme front, at hvis en bil ombygges – enten fra producenten eller som gør-det-selv-projekt, at det gøres på en reversibel måde, hvor køretøjet kan bringes tilbage til sin originale stand og igen opnå dets oprindelige status som FIVA’s fortolkning af historisk.

Elkomponenterne er hentet fra Mustang Mach-E GT og tilpasset af Ford Performance.

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i Freddies Lounge.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...