Alt er relativt – husk lige det. Alligevel er det med en vis nervøsitet, at jeg finder lommeregner, notespapir og en mindre bunke regninger frem for at få et overblik over, hvad det har kostet at køre amerikanerflyder i de seneste 12 måneder. Og vi kan ligeså godt få det overstået med det samme – min Cadillac CTS har kostet 50.104 kr. eksklusiv brændstof det seneste år. Det tal ser voldsomt ud, når det står isoleret, men når jeg skiller numrene ad, begynder det hele at give mere mening.
Allerede inden Cadillac’en har trillet én kilometer, snupper forsikringen 7.493 kr., ligesom staten sender indbetalingskort på 9.300 kr. i ejerafgift. CTS med V6-motor på 3,2 liter er alt andet end nøjsom, og på motorregistrets hjemmeside står det oplyst, at afgiftsgrundlaget på min bil er 8,5 km/l ved blandet kørsel. Ejerafgiften irriterer mig af princip, men jeg har valgt at betragte det som en herlighedsskat.

Cadillac’en ved det hjørne i Gammel Skagen, hvor Jeckels Hotel møder Ruths Hotel med sømærket i baggrunden.
© Foto: Frederik T. FreyDet rigtige værksted skal findes
At betale har jeg også fået lov til hos et værksted de seneste 12 måneder. Ud over en motorlampe, der viste sig at være et tændrør, der gav op før forventet, har alle reparationer været på forkant med eventuelle problemer. Jeg vil hellere skifte komponenter og reservedele, før de giver op og efterlader mig og bilen til at blive hentet af et fejeblad. Cadillac’en køres til Auto Clasen i Solrød Strand, når der skal skrues på den. Her har ejeren og manden med olie på fingrene været den samme siden 1982.Det tog lidt tid at skyde mig ind på et passende værksted. Efter en dårlig oplevelse hos et autoriseret Bosch-værksted fik jeg anbefalet værkstedet lidt syd for København, der har speciale i amerikanerbiler – og som noget helt særligt også dem med halvmoderne elektronik og systemer som min CTS. Den samlede regning lyder på 27.133 kr., hvoraf 9.625 kr. er arbejdsløn. For den sum er der blandt andet skiftet baghjulslejer, friske bremseskive samt calipre og klodser på bagakslen, ny inderskærm samt ny termostat og en opdatering af bilens software.

Amerikanerbilen passer godt ind i Gammel Skagen (Højen), hvor dens tilbagelænede seniorudtryk ikke fornærmer de lokale.
© Foto: Frederik T. FreyApp holder øje med batteriet
Til sommersæsonen fik sedanen friske sommerdæk – Michelin Primacy 4 i størrelsen 225/50R17 (læs mere i det trykte Bil Magasin nr. BM1911). De fire dæk står i 4.596 kr., mens SDS tager 1.582 kr. for montering og afbalancering. Her kan jeg med fordel spare penge ved næste dækskifte (Mobil Dækservice som jeg tidligere har brugt, er en hel del billigere).For tiden tester jeg et sensorsystem til batteriet. CTEK har udviklet en trådløs løsning, hvor en sensor, der monteres på batteripolerne, overvåger batteriets tilstand. Er der brug for ladning, reagerer en app på min telefon, hvor jeg selv kan følge med løbende. Systemet er let at bruge... men Cadillac’ens batteri med sidepoler gjorde monteringen lidt bøvlet.

CTEK CTX Battery Sense koster 499 kr. og giver et interessant overblik. Time To Go-laderen er ligeledes nem at bruge.
© Foto: Frederik T. FreyHvor dyrt er for dyrt?
Men hvad så, er 50.104 kr. for meget på ét år? Jeg synes, at jeg får meget livs- og køreglæde for pengene, og derfor prioriterer jeg at køre i den efterhånden halvgamle CTS.Og med elbilernes indtog og risikoen for endnu højere beskatning af eksisterende fossilbrændstofbiler, nyder jeg motorens overskud, den støjsvage fremfærd og Cadillac’ens fremtoning, så længe jeg kan. Og nå ja, som min hustru siger: “Det er dyrt at fyre med mahogni.”

Tanken på CTS’en, der fodrer V6-motoren, er på 68 liter. Bilen har på de seneste 2.000 km gået 8,8 km/l i snit på Shell V-Power 100 oktan.
© Foto: Frederik T. FreyVelkommen i loungen
Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.
Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.
Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i Freddies Lounge.
© Foto: Jette Elisabeth Skylark