© Foto: Achim Hartmann

Corvette dropper monstermotor – en vildere er på vej

General Motors sender V8-bombe på pension, men alt peger på, det kun bliver mere ekstremt i fremtiden.

23. september 2021 af Frederik T. Frey

Amerikanerbiler med V8-motor er lige så naturligt som amen i kirken og at give drikkepenge på en Diner “over there”. Bilgiganten GM har alligevel set sig nødsaget til at sende den mest voldsomme V8’er i kataloget til de evige græsmarker.

En motor i en kasse

LT5-motoren, som har en påskruet kompressor, har været en eksklusiv fornøjelse, der kun kunne nydes, hvis man erhvervede sig en Corvette C7 ZR1 – den hidtil sidste Corvette med frontmotor. En kattelem var tilgængelig, da motoren også blev solgt som såkaldt “Crate Engine”. En ”Crate Engine” er præcis, som ordbogen ville oversætte det – en motor i en kasse. Særligt på de forenede staters restaurerings- og modificeringsmarked er det populært med motorskift. Her kommer ”Crate Engines” ind i billedet, da de som oftest leveres som færdige og komplette motorer.

Corvette C7 ZR1 fra 2019 var den hidtil sidste Corvette med frontmotor – den havde LT5-motoren.

Sprængfarlig V8 med 765 hk og 969 Nm

LT5-V8-kompressormotoren ydede i Corvette C7 ZR1 fra 2019 spændstige 765 hk og 969 Nm, hvilket powermæssigt sender den i liga med blandt andre Ford Mustang Shelby GT500 samt horden af europæiske supersportsvogne som McLaren 765LT og Lamborghini Aventador SVJ.
Men med udfasningen af V8’eren med en slagvolumen på 6,2 liter må GM og Corvette lægge hjernerne i blød for at finde erstatningen til kommende hårdtpumpede varianter af den nuværende Corvette – C8-generationen, der som den første Corvette har motoren placeret bag sæderne.

Én mulighed kunne være at benytte LT4-motoren (endnu en 6,2-liters V8), der allerede driver blandt andre Cadillac CT5-V Blackwing og Chevrolet Camaro ZL1 til astronomiske hastigheder hurtigere, end du kan nå at sige “howdy”.

Corvette C8 har centermotor, og meget tyder på, at en fremtidig hidsig variant vil få hybridteknologi på V8-motoren.

© Foto: Achim Hartmann

V8 med hybrid?

Langt mere sandsynligt er det, at amerikanerne sadler om og følger trop i samme spor som blandt andre Mercedes-AMG. For at vride mere power ud af konventionelle forbrændingsmotorer tyer flere og flere motorproducenter til forskellige former for elektrificering – med andre ord hybridteknologi.

Du behøver næppe frygte, at en kommende centermotoriseret Corvette C8 ZR1 får kappet halvdelen af sine cylindre. Næ, vi forudser i al beskedenhed, at Corvette og GM vil bruge eventuelle hybridkundskaber til at presse effekten op… og købe imagemæssigt aflad – ligesom det, uden at fornærme nogen, lader til at være tilfældet med Mercedes-AMG GT 63 S E Performance 4Door, Ferrari SF90 Stradale og McLaren P1.

Samtlige Corvette-generationer fra C1 til C8.

Udviklingen kan koste dyrt

Udviklingen af et sådan kraftværk er ingen smal eller billig sag, og bliver en V8-hybridmotor til virkelighed hos den amerikanske bilmastodont, vil den mekaniske pakke, i forskellige effekttrin, næppe være isoleret til én enkelt drømmebil som f.eks. Corvette C8 ZR1.

På redaktionen krydser vi fingre for, at vi fortsat kan forvente en dyb V8-rumlen i fremtidige, moderne hurtigløbere fra USA – også selv om der har sneget sig batterier, elmotorer og højspænding ind i motorrummet.    

Corvette C7 ZR1 fra 2019 var den hidtil sidste Corvette med frontmotor – den havde LT5-motoren.

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i Freddies Lounge.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...