Ny Ford undgår vejhuller

Vi kender det alle. Man kommer kørende henad vejen, og lige pludselig ryger et eller flere af bilens hjul ned i et vejhul. Udover at komforten lider et knæk, kan der faktisk også være store udgifter forbundet ved vejhuller. En undersøgelser lavet af AAA, som er amerikas største samling af klubklubber viser, at bilister i USA bruger tre milliarder dollars om året på bilreperationer forsaget af vejhuller.

Ford lancerer nu et system, der skal gøre op med netop udfordringerne ved vejhuller. I første omgang bliver det nye system rullet ud på Ford Fusion Sport i USA – derfor er systemets navn indtil videre også engelsk. CCD – Continuosly Controlled Damping som bedst kan oversættes til konstant tilpasset affjedring, scanner vejen foran bilen, og sender signaler til affjedringen ved bilens fire hjul, så de kan forberede sig på eventuelle forhindringer.

Helt konkret scannes vejen hvert andet millisekund af 12 sensorer. Den information bruger bilens computere så til at sikre den bedste og mest komfortable køreoplevelse. Spotter sensorerne et vejhul ud for f.eks. højre forhjul, sendes der en besked til affjedringen ved netop det hjul om, at affjedringen skal strammes op, så hjulet ikke falder ned i hullet men nærmest bare svæver og smutter henover.

For at demonstrere systemet har Ford fyldt et vejhul med bordtennisbolde. Først køres der henover hullet i en bil med det nye CCD-system. Med det nye system sker der ingen skader på nogle af boldene i hullet. Efterfølgende prøves samme øvelse i en bil uden CCD-systemet – her falder hjulet ned i hullet og knuser flere af boldene.

Det smarte system der højner komforten og gør stød fra vejhuller en del af fortiden, kommer på sigt også til Europa i modeller som Ford Mondeo, Ford S-Max og Ford Galaxy.

Se videoen af det nye CCD-system herunder:

Video med Ford's CCD-system

 

Ford Blog

Annonce:

Velkommen til Bil Magasinets Ford Blog.

Fords historie er en af bilhistoriens længste og mest interessante. Mærket har eksisteret siden 1901, og Ford T, der kom i 1910, er en af verdenshistorien mest producerede biler. Den dag i dag er Ford et af verdens største bilmærker med en enorm modelhistorier toppet med et kæmpe aktuelt program.

Med Ford Blog går Bil Magasinet i detaljen med Ford i samarbejde med mærket selv. Med udgangspunkt i nutiden graver vi flere gange om måneden i fortiden. Ford Blog er sponseret af Ford, men produceret af Bil Magasinets redaktion. 
Se mere på www.ford.dk

Måske er du interesseret i...