Clever lynlader Fredericia

Klumme: Hvor bliver brugervenligheden af??

"Magen til ugennemtænkt løsning skal man godt nok lede længe efter"

5. april 2023 af Mathias Brandt

Fuldkommen åndssvagt

Livet med elbiler har jeg efterhånden vænnet mig til. Jeg kan nærmest ikke, huske hvornår jeg sidst har brugt Bil Magasinets benzinkort til at tanke en testbil. Langt størstedelen af mit daglige kørselsbehov kan dækkes ved at benytte en af de utallige AC-ladestandere rundt om i byen. Men i takt med, at der kommer flere og flere elbiler, vokser behovet også for flere lynlade-stationer – hvilket grundlæggende er super smart. 

De koster kassen at etablere og for eksempel Clever har øjensynligt brugt en masse penge på at få nogle kloge arkitekter til at designe selve rammerne omkring lynladestationerne. Derfor kan det forekomme mig fuldkommen åndssvagt, hvorfor man ikke har gennemtænkt brugervenligheden bedre. 

"I holder i den forkerte kø"

Jeg var for nylig et smut i Fredericia i en Ford Mustang Mach-e og havde på hjemturen brug for at lade på Clevers lynlader ved Fredericia. Magen til ugennemtænkt løsning skal man godt nok lede længe efter. Første problem opstår da vi ankommer til ladestationen, hvor alle pladser er optaget. 

Det er der som sådan ikke noget galt i. Jeg kan se, at der holder en anden Mach-e i “kø” og venter på at komme til ladestanderen. Jeg parkerer bagved ham og venter. Nogle minutter efter kommer der en Tesla listende og parkerer i en anden “kø”. Efter 5 minutters ventetid forlader Tesla’en sin plads og kører op på siden af os, og fortæller, at vi altså holder i den forkerte “kø” og viste os over til den “rigtige kø”. 

For mig at se var den ikke mere rigtig, end den vi havde lavet. Den gik ned mellem de parkerede biler, der var inde for at handle i Aldi ved siden af. Men der var ingen afmærkning der indikerer at dette var kø-strækningen.

Men man har ikke lyst til at komme op og diskutere med en elbilsejer, som er lav på batteri, så vi trillede over i den “rigtige” kø og ventede.

Et screenshot fra Google Maps viser, at der ingen kø-strænkning er op til Clever's lynlader i Fredericia, hvilket skaber unødvendige konflikter mellem elbilsejere, der er lave på batteri. 

Flot men dårlig brugervenlighed

For mig at se, lader det til at Clever har postet en masse penge i den flotte arkitktur, som i øvrigt er tegnet af det store arkitektfirma, COBE – og ja, de ser hamrende flotte ud, men man  har fuldkommen glemt flow og brugervenlighed i tilblivelsen.

Det virker komplet ugennemtænkt og tåbeligt. De nyere ladestationer har fået bedre styr på indkørsel-/udkørselsforhold, men der er et andet tosset problem, som kunne løses meget nemt.

Der er 10 lynladere i hos Clever Fredericia, men tre af dem var ude af drift. Igen, det er hvad der sker, men der var to elbilsejere, som mistede deres plads i køen, fordi de kørte hen til en defekt ladestandere og måtte vende tilbage i køen og vente på ny. Det skyldes endnu en ugennemtænkt løsning.Det er umuligt at se, om ladestandere virker eller ej, med mindre man kommer tæt på. 

Dette gælder for alle Clever’s ladestandere, og det er mig en gåde at man ikke har løst dette problem. En nem måde kunne være at montere en grøn, gul og rød lampe i loftet over ladestanderen, som kunne oplyse ladestanderens driftstatus. Så slap man for at køre forgæves og dermed skulle holde endnu længere tid og vente. 

Ladestationen i Fredericia var den første af sin slags, og blev opført tilbage i 2019 og de nyere ladestationer har et bedre flow, men jeg ville ønske, man havde mulighed for at få et nemt overblik over, hvilke standere der virker, så man slipper for at køre forgæves – det er hermed en opfordring, Clever.           

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...