Klumme: Derfor skal du købe en BMW Z3 Coupé!

Vores webredaktør Mathias Brandt er gået igang med tredje sæson i sin BMW Z3 Coupé. Det fik ham lige til at tænke over, hvorfor alle i virkeligheden burde eje en Z3 Coupé. Læs hans mini-guide hér

23. maj 2019 af Mathias Brandt

Enten elsker man Z3 Coupé, ellers hader man den – der er ingen mellemvej. Men det ændrer ikke på, at den de seneste år har fået en lille renæssance – det tydeligeste bevis herpå ser man på de priser Z3 Coupé handles til.

For bare fem år siden var priserne helt i bund og du kunne finde en super god BMW Z3 M Coupé med den rigtige 3,2 liters motor med 321 hk. til omkring 175.000 kr. uden afgift.

Dette er for længst et overstået kapitel og priserne er mere end fordoblet. Selvfølgelig har det også noget at gøre med, at biler generelt har fået en ny bevågenhed i forhold til alternative investeringsformer.

BMW Z3 Coupé findes i tre forskellige europæiske motorvarianter:

  • BMW Z3 Coupé 2,8 (193 hk.) Produceret i 7.671 eksemplarer
  • BMW Z3 Coupé 3,0 (231 hk.) Produceret i 3.853 eksemplarer
  • BMW Z3 M Coupe 3,2 (321 hk eller 325 hk) Produceret i 6.291 eksemplarer

BMW Z3 Coupé 2,8

Ikke overraskende er den mindste 2,8'er også klart den billigste. Den blev lanceret tilbage i 1998 og kom enten med 4-trins automatgear eller 5-trins manuel. Jeg vil personligt mene, at en Z3 Coupé i allerhøjeste grad fortjener en manuel gearkasse. Det afspejles også i prisen, som er noget lavere på et eksemplar med automatgear.

Selvom 193 hk ikke virker af meget sammenlignet med nutidens biler, er der masser af kræfter til at have det sjovt og så er lyden fra den 6-cylindrede motor altid lækker. Bilen vejer kun omkring 1.250 kg og har et solidt drejningsmoment på 280 Nm. Og med et 25% spærredifferentiale på bagakslen kan den sagtens køre sidelæns, hvis man skulle få lyst til det.

Her står bilen hos den svenske forhandler i Halmstad, hvor jeg købte bilen tilbage i 2016.

Priser fra omkring 150.000 kr.

Det er stadig muligt at finde fornuftige eksemplarer af BMW Z3 Coupé med den mindste 2,8-liters motor for omkring 150.000 kr. på danske plader. 

I de sidste par år, mens jeg har ejet min Z3 Coupé, har jeg i hvert fald ikke tabt penge på mit ejerskab.

Jeg købte min Z3 Coupé 2,8 med manuelt gear, der havde kørt 117.000 km og betalte 74.000 kr. uden afgift. Bilen fandt jeg på blocket.se, som er den svenske pendant til DBA.dk 

Det er generelt en god ide at kigge i udlandet. Her er udvalget større og det er lettere at finde det eksemplar, du gerne vil have. Men pas på med at købe for billigt - det kan sjældent svare sig. Z3 Coupé har nemlig ikke altid være lige eftertragtet, og derfor har folk heller ikke passet lige godt på dem. Som et hvert andet brugtkøb er det altid vigtigt at få tjekket bilen igennem inden du handler. 


Et billede af undervognen, som blev taget, da bilen blev synet i slutningen af april 2019. 

Vigtige punker at tjekke på en Z3 Coupé:

Differentialebøsning/ophæng
Bilens differentiale hænger kun med ét ophæng, hvilket kan være et svagt punkt på bilen. Er ophænget først revet løs, bliver det en større operation, hvor ankerpunktet skal forstærkes - og det vil man helst undgå. Selve gummibøsningen kan også være blevet træt og skal skiftes. En forholdvis nem operation.

Kobling
Er det svært at koble glidende til i en bil med manuelt gear, kan det tyde på, at koblingen skal skiftes. En udskiftning koster et sted mellem 5-6.000 kr. hos en mekaniker.

Bremser
BMW Z3 Coupé skal som alle andre biler have skiftet bremser engang i mellem. Et sæt standard bremser koster et sted mellem 2.500 - 3.500 kr. at få skiftet.

Rust
Der er som nævnt meget stor forskel på, hvordan de enkelte biler er blevet vedligeholdt. BMW Z3 Coupé ruster - ligesom alle andre biler med samme alder. Du skal specielt være opmærksom i bilens skærmkasser. De er rimelig udsatte for stenslag, og er der først kommet hul ind til metallet, finder rusten hurtigt derind.

Tjek også stedet, hvor bilens plastik-fodpaneler møder karrossen. Her kan skidt og snavs komme ind og slide lakken af, så metallet bliver eksponeret for rust.

Benzindækslet er også et sted du skal holde høje. Rusten kan begynde langs kanten og er rimelig omfattende at få udbedret.   

Her bliver der skiftet bremser. Jeg købte et komplet sæt skriver og klodser på Ebay, til omkring 2.700 kr. 

Afgift på en Z3 Coupé?

Når du køber bil i udlandet, skal du lige huske, at der skal betales afgift før du kan nyde din Z3 Coupé. De seneste afgørelser hos SKAT har været på et sted mellem 51.000 og 65.000 kr. og sådan har de ligget de sidste par år.

Er den dyr at holde kørende? 

Alt er selvfølgelig relativt men sammenlignet med andre sportsvogne, så er den forholdsvis billig. 

Imens jeg har ejet min Z3 Coupé har jeg haft enkelte udgifter, som jeg har listet op herunder: 

  • Nye bremserklodser og skivebremser hele vejen rundt.
    Pris: 2.300 kr. (Skiftede selv, med hjælp fra Anders Richter)

  • Ny kobling, bagbrosbøsninger, differentialebøsning, differentialeolie og firehjulsudmåling. Pris: 8.000 kr. (inklusiv arbejdsløn)

  • Nyt benzinfilter. Pris 400 kr. 

Generelt er reservedele ikke særligt dyre, da Z3 Coupé kan betegnes lidt som en Frankenstein, forstået på den måde, at den er sammensat af komponenter fra helt almindelige BMW'er såsom 3-serie E30 og E36. 

Brændstofsøkonomi

For 20 år siden havde bilproducenterne en mere realistisk tilgang til forbrugstal. BMW Z3 Coupé 2,8 er opgivet til at køre 10,8 km/l og det er faktisk et rimelig realistisk billede af, hvad den kører. Forvent omkring 10 km/l og så bliver du ikke skuffet.  

Masser af sjov for pengene!

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er ret vild med min Z3 Coupé. Det skyldes flere ting. For mig er den et perfekt match mellem at være speciel og rimelig sjælden, uden den koster en formue.

En anden ting, som betyder noget for mig, er at man får brugt sin bil. Godt nok holder min Z3'er i garage omkring otte måneder om året, men når jeg så kører i den, bliver den brugt. Sidste år gik turen til Toscana og i år skal jeg have den med på Alpetur i Schweiz. 

Det hele kan lade sig gøre på et forholdsvis lille budget.

Blev en del af Z3 Coupé fællesskabet

Hvis du selv ejer en Z3 Coupé eller er på jagt efter et eksemplar, så meld dig ind i vores Facebook-gruppe for Z3 Coupé'r

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...