Klovneskoen bliver sommerklar

Mathias' BMW Z3 Coupé trænger til et par opgraderinger inden sommeren for alvor banker på. Han har fundet en mekaniker, der bygger helikoptere i sin fritid, og har købt en ny kobling til halv pris

5. april 2018 af Mathias Brandt

Nu er jeg knap halvandet år inde i ejerskabet af min BMW Z3 Coupé aka. ”Klovneskoen” 

Indtil videre har det været yderst begrænset, hvad jeg har haft af udgifter på bilen. Sidste forår skiftede Anders Richter og jeg skiver og klodser hele vejen rundt, en operation til 2.400 kr. plus en burger til Anders som tak for hjælpen. 

Nu er turen kommet til min kobling, som allerede i slutningen af sidste sæson begynder at skrante. Vanen tro hoppede jeg på Ebay og søgte efter en ny kobling, for her finder du næsten altid tingene billigere. 

Jeg var ikke ude efter en original kobling fra BMW, men derimod en fra firmaet Sachs, der er en del af gearkasse-specialisten ZF. Bevæbnet med bilens stelnummer kunne vi sikre os, at det var den korrekte reservedel, jeg fik fat i. 

BMW Z3 Coupe silver rear

1.457 kr. for en kobling

Jeg fandt, hvad jeg søgte hos en tysk leverandør, som solgte et eksemplar inklusive trykplade og udrykkerleje for den beskedne sum af 1.457 kr. inklusive forsendelse. 

Jeg skulle have betalt over det dobbelte for en kobling, der var pakket ind i en original BMW-æske, så valget var meget nemt. Nu manglede jeg blot en til at skifte den. Med lidt erfaring kunne det godt være gjort selv, men jeg har det klar bedre med at lade en specialist gøre det.

Det er en forholdsvis simpel operation, som alle mekanikere burde kunne udføre, men som entusiast vil jeg gerne være sikker på, at tingene bliver gjort ordentligt.

Byg-selv-helikopter

En bekendt ledte mig på sporet af en gut ved navn Henrik Friis, der står bag firmaet HF Motorsport. Han blev i tidernes morgen udlært hos BMW, og har siden haft en stor forkærlighed for BMW. 

Siden har han åbnet sit eget værksted i Glumsø på Sydsjælland. Det fungerer som et helt almindeligt værksted, men bilerne og helikopteren (ja, du læste rigtigt) afslører, at det ikke er et helt almindeligt værksted.

Henrik Friis flyver nemlig også helikopter. I stedet for at købe et færdigsamlet eksemplar, købte Henrik en byg-selv-helikopter, og samlede den. Med det i baghovedet er jeg ikke i tvivl om, at han sagtens kan overskue et koblingsskift på min Z3. 

Det lader til, at der er styr på tingene hernede. 

Gulvet er rent, værktøjet hænger snorlige og jeg skal ikke udveksle mange ord med Henrik, før det står klart, at det er en mand, der har styr på sit håndværk. 

Henrik husker fra sin tid hos BMW, hvordan det var at få de spritnye Z3’ere hjem fra fabrikken i USA. Han fortæller, at amerikanerne havde en anden opfattelse af samlekvalitet, der bestemt ikke var på højde med de europæiske. 

Derfor skulle alle nye Z3’ere spændes efter og BMW-mekanikerne havde en lang liste med punkter, de skulle tjekke. Det er også derfor, at der findes flere steder med krydser og streger på undervognen af min Z3.

Mens vi gik undervognen igennem på hans lift, kunne han også konstatere, at bagbro-bøsningerne i høj grad var skiftemodne, så de røg med på listen over ting, som Henrik skal ordne.

Listen indtil videre:

  • Ny kobling
  • Udskifte bagbrosbøsningerne
  • Udskifte differentialebøsningen
  • Ny differentialeolie
  • Firehjulsudmåling 

Henrik Friis’ egen garage tæller seks klassiske BMW’er, men hans kompetencer dækker de fleste klassiske biler. På naboliften holder en toprestaureret Alfa Romeo Montreal, som Henrik også har været igen med. 

Så har du en klassisk bil, og er på jagt efter en dygtig mekaniker, er Henrik Friis et godt bud. 

HF Motorsport

Henrik Friis

Telefon: 40 76 91 83

Adresse:
Ringstedvej 8 A
4171 Glumsø

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...