Hvad foregår der?!

Der breder sig en tendens til, at man sløjfer de traditionelle afgangsrør – de bliver udskiftet til falske plastikrør uden formål. Det er svært for Mathias Brandt at begribe, så han måtte en tur til tasterne.

23. juli 2021 af Mathias Brandt

En træls trend

Nogle gange er der ganske enkelt ting, som man ikke forstår. Jeg har i lang tid undret mig over, hvad flere og flere bilproducenter har gang i.

Tiderne skifter og i nogle årgange er bilproducenter meget forhippede på at vise sine afgangsrør – og andre tidspunkter skal de helst gemmes væk. Men de seneste par år har vi været udsat en for en træls ubeslutsomhed fra flere bilproducenter.

Konceptet med falske afgangsrør forstår jeg ganske enkelt ikke en meter af. En af de værste er Audi, og jeg begriber gudhjælpemig ikke, hvad de har gang i. Det bliver værre og værre. Det er specielt deres dieseldrevne S-modeller, som lider af falske afgangsrør. Forleden, da jeg hentede en af ugens testbiler, ramlede det helt. Det var en Audi SQ5. Inden faceliftet kunne den fås med en V6-benzinmotor. Det er slut nu, hvor den igen er blevet “velsignet” med en momentstærk V6-dieselmotor. 

Ikke kun Audi

Jeg spotter bilen på afstand og kan på det tidspunkt konstatere, at den tilsyneladende har fået rigtige afgangsrør igen. En beslutning jeg synes er god, taget forgængerens bagende i betragtning. Før SQ5 fik sit nylige facelift havde den kromdetaljer nederst på bagkofangeren, der delvist lignede afgangsrør – og virkede fjollet. Da jeg kom tættere på den nye SQ5, blev min afmålte begejstring dog hurtigt slukket. I stedet for at lave rigtige afgangsrør med en udstødning inde bag ved, har tyskerne installeret pivfalske afgangsrør – af plastik! Da jeg lader blikket glide ned under kofangeren, kan jeg se, at der inde bagved sidder en klassisk udstødning.

Jeg er helt med på, at trends skifter gennem tiden og i forhold til det øgede fokus på grønnere biler, ser man flere bilproducenter sløjfe de synlige afgangsrør, og det har jeg i og for sig intet problem med. Audi er langt fra ene om at installere falske afgangsrør, Mercedes-Benz er også slemme til det. Det sker bare aldrig på deres AMG-modeller.

Værre eller bedre? Selv om jeg også var skeptisk over for afgangsrørene på den forrige SQ5, synes jeg faktisk, at de er mere tålelige, fordi de ikke direkte forsøger at ligne rigtige afgangsrør, men blot imiterer dem. 

Mening med galskaben

Audi gør det helt sikkert for at bibeholde noget af det klassiske udtryk ved deres biler, men hvorfor ikke bare føre de rigtige afgangsrør ud gennem kofangeren? En udstødning udleder vel akkurat samme mængde skadelige partikler, uanset om udstødningsgassen ledes lodret ud i atmosfæren eller vinkles ned mod asfalten. Det kommer næppe til at redde nogle menneskeliv.

Retfærdigvis bør jeg nævne, at vinklingen på udstødningsrørene er et forsøg på at gøre det mindre ubehageligt at køre bag en dieselbil. Når udstødningsgassen sendes ned mod asfalten, har den længere tid til at blande sig med den rene luft, og på den måde undgår man for meget ubehagelig diesellugt. Men udledningen af skadelige stoffer er naturligvis den samme. 

Beslut jer, Audi!

Jeg er som sådan ikke en fortaler for, at samtlige bilproducenter skal vise udstødningsrør for enhver pris. Kunne de ikke bare vælge side og beslutte sig for, om der skal være synlige udstødningsrør eller ej?

Den nye SQ5 var bilen, der fik mit bæger til at flyde over. Havde jeg selv brugt omkring de 994.990 kr., som er prisen for den billigste Audi SQ5 Sportback, så ville jeg være en smule skuffet over, at jeg trillede rundt med falske afgangsrør i plastik.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...