Hvad!! Er Suzuki Jimny en god investering?

Den kører som en traktor, er mindre rummelig end en VW Up og kostede kassen, da den blev introduceret i 2019. Men folk, der fik fingrene i et eksemplar, har nok gjort en meget god handel.

10. september 2021 af Mathias Brandt

Første gang jeg så den nye Suzuki Jimny, var jeg solgt. Den har en ukuelig attitude og et udseenden, der vækker følelser hos folk. Jeg kørte den danske pressebil for to et halvt år siden og husker det stadig. Hvad den vinder på udseendet, taber den på køreegenskaberne, i hvert fald på asfalt – terrænkørsel er en anden historie.

Men dens attitude skinner så meget igennem, at man tilgiver den for de dårlige køreegenskaber. Da den blev lanceret tilbage i 2019, lå det ikke i kortene, at det skulle blive den succes, som det blev. Den er lille, upratisk, har køreegenskaber som en traktor og kostede dengang fra 220.000 kr - alt sammen noget der ikke umiddelbart burde være en succes-cocktail.

Men siden den blev lanceret, har jeg bemærket, at der kørte overraskende mange rundt – i hvert fald i københavnsområdet. Det er unge som gamle, der kører i dem. Enkelte er pimpet, så de ligner en Mercedes G-klasse, andre er monteret med hidsige terrændæk og tagbagagebære.

Brugtpriserne på Jimny er røget i vejret

Jeg har ikke tænkt mere over det, indtil at en kollega fra en anden afdeling sendte mig en mail. Hans hustru havde forelsket sig i en Jimny, men han kunne ikke finde noget eksemplar på Biltorvet eller Bilbasen. Han sendte mig derfor et tysk eksemplar fra mobile.de.

Da jeg åbnede linket, undrede jeg mig over, at han havde valgt så dyrt et eksemplar, som kostede 30.000 euro (223.000 kr.) Den var fra 2019 og havde kørt 15.000 km. Da jeg selv begyndte at søge videre, gik det op for mig, at prisen var helt fair sammenlignet med andet til salg.

100.000 kr. i afgift

Man kan sagtens finde en spritnyt Jimny, der har kørt 0 km fra 2021 til omkring 20.000 euro, men så er de alle ombygget til van. Vil du have en fra 2019 - altså med bagsæder - er historien en helt anden. Her skal man betale minimum 25.000 euro (185.000 kr.) for et eksemplar, der har kørt flere tusind kilometer. Dertil skal du betale registreringsafgift til staten på omkring 100.000 kr.

Belaster fabrikkens CO2-regnskab

Forklaringen skal findes i motorrummet, fordi til trods for at den er udstyret med en nyudviklet 1,5-liters sugemotor, er den rimelig miljøbelastende og udleder 178 gram co2/km. Det betød, at blot et år efter lanceringen blev den trukket tilbage fra markedet. Nu er den retur, men i en lidt anden afskygning. Suzuki har nemlig valgt at ombygge den til varebil, hvilket betyder at de tællere mindre i fabrikkens samlede CO2-regnskab.

Få alle de fedeste tests, bilnyheder og meget mere - få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr. Aktivér dit prøveabonnement lige her!

Jimny kan fås som varebil

Vil du som privatkunde købe en ny Jimny, bliver det på de såkaldte papegøjeplader, hvor man betaler moms af bilen og derved kan bruge den til privatkørsel. Så kan du få en ny Jimny til 199.230 kr. inkl. moms, men uden bagsæder. 

At man mangler bagsæderne gør i virkeligheden ikke så meget, de var rimelig ubrugelig i forvejen. Men for at kunne blive godkendt som varebil, kræves det af lastrummet udgør en hvis procentdel af bilens samlede størrelse. Det har betydet at man har været nødsaget til at placere skillevæggen langt fremme. Det giver problemer for høje personer, der ikke kan få sædet langt nok tilbage.

Er Jimny så en god investering?

Så ja, hvis du var en af de heldige, der fik købt en af de første Suzuki Jimny’er der kom til landet tilbage i 2019, har du tilsyneladende ikke gjort et dårligt køb. Den eneste Jimny der er til salg på bilbasen.dk, har kørt 11.000 km og koster omkring 80.000 kr. mere, end da den forlod forhandleren.  

Det bliver nok næppe en guldrandet investering, hvis du køber en nu.  

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...