Slagelse Station
Slagelse Station© Bil Magasinet

Taxibranchen svarer på kritik: Der kan ikke holde en taxi standby til Bachmann ude på landet

I det nye nummer af Bil Magasinet er Steen Bachmann tosset over, at taxi starter taxametret i den nærmeste by, når man ringer efter dem. Læs taxibranchens svar på kritikken

14. oktober 2018

I det nye nummer af Bil Magasinet brokker Steen Bachmann sig over prisen på en taxa i udkants-Danmark. Før 2017 havde taxiselskaberne pligt til at dække landområder på samme måde som byer, men det gælder ikke længere.

Kommentar: 500 kr. for en taxa??

Nu koster det et fremkørselsgebyr, hvis man vil have en taxa på landet - men det fik Bachmann ikke oplyst, da han ringede efter en vogn, og det fik ham til tasterne i det nye blad.

Taxibranchen svarer her på kritikken:

Kære Hr. Bachmann. 

Taxi er naturligvis et servicefag, men det er også en forretning. Det er en forretning der forventes at være 100 pct. til stede og til rådighed 100 pct. af døgnets timer, overalt - åbenbart også i Høng. 

Taxi midt om natten er ikke gratis

Og tilmed en forretning der både sikrer korrekt forsikring, opfyldte miljøkrav til køretøjet, aflønning af vognfører, uanset han er bilens ejer eller ansat, samt ikke mindst, at provenuet bliver beskattet. 

Herved adskiller taxi sig i al væsentligt fra Uber, der iøvrigt aldrig har betjent Høng station, netop begrundet i ovennævnte.

I den ideelle verden, set fra kundens synspunkt, bør der således til enhver tid stå et beredskab af taxier til rådighed, i et omfang som end ikke ambulance og politi ville kunne matche, kvit og frit. 

Bosætter man sig i Høng, eller lignende steder, til en pris langt under niveauet i et tilsvarende hus i hovedstadsområdet, så må man påregne at infrastrukturen tilsvarende er lavere.

Taxi kommer fra en større by

Vil man have en taxi midt om natten, en hverdagsnat i et tyndt befolket område på Vestsjælland, så bør det ikke undre, at den sommetider må trækkes fra nærmeste større by. 

Vore politikere har ønsket en taxilov, der i langt højere grad tilsigter fri konkurrence. Fri af kommunale kørselsområder med kørepligt. 

Man har ønsket at give branchen mulighed for, at få dækket sine omkostninger, og fjernet kørepligten. 

Således må man som kunde i et område med ringe infrastruktur, være indforstået med, at pris følger ydelsen. Ingen synes det forekommer urimeligt, at VVS-manden tager betaling for fremkørsel, for at han kan yde sin service. Dyrt - ja, men almindeligt accepteret. 

Taxien, derimod, den skal stå der på 5 minutter, uden beregning. Hvorfor? Var det Kalundborg taxi der blev rekvireret en taxi fra? 

Der er 27 km mellem Kalundborg og Høng. Strækningen tager godt en halv time at gennemkøre. Sammenlagt vil taxien skulle bruge ca. 1,5 arbejdstime på at udføre denne tur - midt om natten. 

Skal VVS-manden også køre landtur gratis?

Til sammenligning har vi undersøgt hvad føromtalte VVS-firma typisk kræver i fremkørsel. Udenfor normal arbejdstid regnes der fra montørens bopæl, 30-50 km kr. 806,35 excl moms, og det er før der er drejet på så meget som et eneste vandrør. 

Hvad er det som gør, at en biljournalist finder, at en taxi ganske gratis skal udføre samme fremkørsel som VVS-manden beregner godt 1.000 kr for? 

Men enhver utilfredshed udløser pr automatik råbet "Uber" som alle problemers løsning. 

Vi tør da slet ikke tænke på, hvor dyr denne lokaltur ville være blevet, hvis denne kørselstjeneste skulle have udført turen sort. 

Med venlig hilsen 

Thomas Wiigh Larsen, formand for Brancheforeningen Taxiførere i Danmark (TiD) og Søren Nicolaisen, faglig konsulent i TID.

Bil Magasinet november 2018
Bil Magasinet november 2018

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...