Ejerafgiften er en rockerbøde
Der eksisterer over 1 mia. biler i verden, og 99 ud af 100 af dem er drevet af forbrændingsmotorer. Det er ikke så godt, når der er et politisk ønske om at sænke CO2-udslippet fra transportsektoren, og herhjemme skaber det to muligheder for folkevalgte politikere, der vil have flere elbiler og færre fossilbiler:
1. Man kan gøre elbilerne billigere ved at sænke afgifterne på dem. Vi ved fra det norske bilmarked og fra tidligere danske afgiftsomlægninger i blandt andet 2007, at et moderne marked er let at påvirke i en bestemt retning – giv bilkøberne en gulerod, så går de i den ønskede retning. Lavere afgifter og andre fordele påvirker køberne af nye biler, hvilket vil sive ned gennem brugtmarkedet og foranledige en omlægning af hele bilparken i et naturligt tempo. Det giver mening, og jeg synes, gulerodsmetoden er en god og dansk måde at gøre det på.
2. Mulighed nummer to er at gøre elbilerne billigere og almindelige biler dyrere. Rockerbødemetoden er praktiseret af skiftende danske regeringer i årtier og er i dag en uendelig skattespiral, men bare kan skrue op for. Det gælder både nye og eksisterende biler og foregår sådan, at staten sender rockerbøder ud til alle ejere af en indregistreret bil forklædt som “årlig ejerafgift”.
"Så må du tage cyklen"
Hvorfor ejere af almindelige biler skal betale en årlig straf for at eje en bil, står der ikke noget om i Registreringsafgiftsloven – her må vi henvise til den danske skattepraksis, der hedder “Bilister skal brandbeskattes, for det er der sikkert ikke nogen, der siger noget til”.
Varm luft-retorik og skåltaler til 1. maj om “social slagside”, “lighed for alle” og “forureneren betaler” glemmer man, når det kommer til bilister. Sådan noget som, at en bil med et højt forbrug, der kører meget få kilometer, i praksis har et lavere CO2-udslip end en bil med et lavt forbrug, der kører mange kilometer, tager loven ikke hensyn til.
Hr. og fru pensionist-Danmarks brugte bil, som kører 5.000 km om året, skal brandbeskattes, for det er jo et led i den grønne omstilling. Hvad skal de så gøre? Ja, de kan jo få en app til en delebil eller købe og finansiere en ny elbil – det de må selv afgøre. Den seneste afgiftsomlægning blev vedtaget af alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige, og svaret til bilejere, der er utilfredse med høje afgifter, er: Så kan de jo bare tage cyklen.

Steen bor på landet og har brug for bil, men han kører ikke meget i den om året - så hvorfor i alverden skal han betale 6.400 kr for at eje den??
Betal for at køre - ikke for at eje
Jeg har en 23 år gammel Saab, der kører 11 kilometer på literen uanset, hvordan man kører den – det gør alle Saab’er. Den årlige ejerafgift er 6.400 kr., og det er ikke et debatoplæg – hvis jeg ikke betaler 3.200 kr. til tiden to gange om året, ender jeg i Fogedretten, hvorefter en dommer vil beslutte, at politiet skal beslaglægge mine nummerplader.
Hvis jeg køber en ny elbil, slipper jeg med en ejerafgift på 680 kr. Det er fint med lav afgift på elbiler, men hvorfor skal der være så høje afgifter på almindelige biler? Jeg kører ikke særlig langt om året, men bor et sted, hvor jeg er afhængig af at have en bil. Og jeg skal fandenfløjteme ikke have råd om hvilken bil, jeg skal købe, fra folkevalgte politikere – det bestemmer jeg selv.
Find en måde at beskatte brugen af min bil, og spar mig for spørgsmål om, hvordan det skulle foregå. Det er victim blaming, for det kan umuligt være mit ansvar at svare på det. Mit valg af bil bestemmer jeg selv.
Steen Bachmann er journalist på Bil Magasinet. Du kan læse hans oplevelser med hans gamle Saab her. Du kan læse Steen og de andre journalisters test af de nyeste biler og meget mere i Bil Magasinet - prøv 3 numre for bare 99 kr. ved at klikke lige her!