© Søren Juul

Klumme: Det er lovsjusk!

Der er mere end 50 års tradition for skør beskatning af biler i Danmark, og den forrige regering gjorde ifølge Steen Bachmann sit for at blive husket: De indførte en regel, der gør det umuligt at vide, hvor meget man skal betale i skat af sin firmabil.

10. februar 2023 af Steen Bachmann

Unødigt kompliceret

Hvis vi kunne slippe afsted med det, er vi mange, der gerne så en fed bil indgå i månedslønnen i stedet for brandbeskattet indkomst. Men den går ikke: Hvis en arbejdsgiver stiller en bil til rådighed for en ansat, skal denne betale skat af den merværdi, det giver at have rådighed over en bil.

Det foregår sådan, at den ansattes månedsløb hæves kunstigt, så det beløb, man skal betale indkomstskat af, også stiger. Hvis du har en indtægt på 35.000 kr. om måneden og en bil, der har en beskatningsværdi på 5.000 kr. om måneden, hæves din månedsløn kunstigt med de 5.000 kr.

Der er en lang tradition for at lave bilbeskatning kompliceret og fyldt med så mange skalaknæk, undtagelser og fradrag og tillæg, at ikke engang dem, der udfærdiger lovene, kan finde ud af, hvordan de skal tolkes og anvendes.

Den forrige regering kunne have skabt en enkel og transparent lovgivning, hvor man fastsatte en listepris for en firmabil, og så var det dét, den kostede og skulle beskattes af. 

Men VLAK-regeringen med Venstre, Liberal Alliance og Konservative indgik et forlig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti om en regel, der på smukkeste vis lever op til traditionen for skør bilbeskatning: Man besluttede i efteråret 2017, at en firmabil skal have genberegnet sin aktuelle markedsværdi, når den er fire måneder gammel – siden er perioden ændret til tre måneder.

Bare ærgerligt, Sonnyboy...

Der fulgte ingen vejledning eller værktøjer med til virksomheder i branchen, så de måtte selv gætte, hvordan man værdifastsætter en fire (nå-nej, tre) måneder gammel bil. 

Store og små erhvervsdrivende, som lever af at sælge og formidle mobilitet, måtte finde sig i, at de fremover skulle bruge endnu mere tid på at prøve at gennemskue, hvilke absurde regler de nu skulle operere under – i stedet for at drive og udvikle deres forretninger.

I starten af 2020 blev verden så ramt af corona-pandemi, forsyningskrise og mangel på mikrochips, der blev fulgt af krig i Europa, inflation og stigende renter. Hold da op – godt vi har tidssvarende og smidige lovgivere, eller – hvad, det har vi ikke?! Nej, for brugtmarkedet for biler opførte sig også tosset. 

Mangel på nye biler betød, at nogle brugte biler var mere værd som brugte end som nye. Og det gjorde nas for dem, der skulle have genberegnet deres firmabil, for den kunne sagtens være mere værd efter tre-fire måneder end som ny

Husk, at der var så lang leveringstid på en ny model som Audi Q4 e-tron, at Audi fjernede prislisten fra sin hjemmeside. Levering var så langt ude i fremtiden, at prisen kunne nå at ændre sig mange gange inden, kunden fik bilen.

Dem, der bliver ramt af genberegningen, kan intet stille op. De kan ikke klage eller anke afgørelsen – det er bare ærgerligt, Sonnyboy ... og der er typisk 33 måneder tilbage af leasingkontrakten.

Lovsjusk!

Så hvor meget skal man betale ekstra i skat, hvis beskatningsværdien på en firmabil stiger med 100.000 kr.? 

Når man skal betale indkomstskat af sådan en bil, så fastsættes den “fiktive årlige indkomst” til 22,5-24 pct. af beskatningsgrundlaget (afhænger af bilens pris – skalaen er progressiv). Hvis vi regner med 23 pct., betyder det, at din “fiktive årlige indkomst” stiger med 23.000 kr. 

Hvor meget skal du så betale i ekstra indkomstskat om måneden? Ja, ved en marginalskat på godt 50 pct. skal du betale cirka 1.000 kr. ekstra om måneden i skat (en årlig ekstraskat på omkring 12.000 kr.).

Det, der ophidser mig, er ikke beløbet, men at lovgivere kan slippe afsted med sådan noget lovsjusk.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkter.

Klummen stammer fra Bil Magasinet 2303, som er på hylderne lige nu! Du kan også få et vanvittigt godt prøvetilbud lige herunder:

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...