© Bil Magasinet

Kommentar: Facebook er en snylter

Mens små virksomheder som Bil Magasinet betaler skat og moms i Danmark, gælder det ikke for amerikanske marketingfirmaer, selv om vi konkurrerer om de samme kunder. Hvad i alverden sker der?

6. oktober 2019 af Steen Bachmann


For godt 10 år var Bil Magasinets konkurrenter den danske version af det tyske bilblad Autobild og avisernes biltillæg. Både vi og Autobild måtte leve med unfair konkurrence fra aviserne, fordi de i modsætning til os ikke betaler moms af deres produkter (det er en ­idiotisk regel, der stadig gælder... men bare vent, det bliver meget værre). 

Autobild lukkede efter finanskrisen, Bil Magasinet overlevede, og avisernes biltillæg slipper stadig for moms.

En helt vildt smart plan

Så kom der en ny amerikansk spiller på markedet. Den hedder Facebook Inc. og har en helt vildt smart plan: Man forærer andre virksomheders produkter til sine egne kunder og fortæller dem, at det er “gratis”. 

Det er det selvfølgelig ikke, men folk tror på det – og der er endda nogle, der tror, at indholdet kommer fra Facebook selv. Det er vildt, at de kan slippe afsted med sådan et bluffnummer, men det kan de.

Betaler røv og nøgler i skat

Når man har en virksomhed, skal man tjene penge til sine aktionærer – det gælder for Facebook og alle andre – så de kunne have etableret sig i Danmark, lejet et kontor, ansat medarbejdere og betalt skat af deres overskud ligesom alle andre. Men det gjorde de ikke. 

De placerede deres europæiske hovedkvarter i Irland, hvor regeringen inviterer verdens rigeste selskaber i skattely med meget lav selskabsskat. Irland er et af EU’s fattigste lande, og alligevel er de så dumme, at de inviterer verdens rigeste selskaber uden at opkræve skat af alle de penge, de tjener.


Nå, så Steen Bachmann er utilfreds med, at der kommer en konkurrent, der er dygtigere end Bil Magasinet? Ja og nej. Der er ikke ret mange amerikanske virksomheder, der kan lave et blad på dansk til danske biltosser, så det er jeg ikke så bekymret for. Det går også fint med forretningen Bil Magasinet – men jeg er eddermugme rasende over den unfair konkurrence!

En ting er, at vi betaler moms i modsætning til aviserne og deres biltillæg. En anden er, at den nye konkurrent på markedet slet ikke producerer noget. De lever af at sælge andres varer, men uden at betale for dem. Det er et genialt koncept! De høster indtægten fra danske annoncører, men vil ikke tage ansvar for det indhold, de bringer.

Glem alle Facebook's undskyldninger

Set i et historisk perspektiv er det vanvittigt, og for 10 år siden ville vi have flækket af grin, hvis nogen påstod, at den største udbyder af medieindhold i Danmark i 2019 ville være en amerikansk marketingportal, der hverken betaler skat til den danske statskasse eller tager ansvar for sit indhold. 

Glem undskyldninger om, at “Facebook jo ikke kan kontrollere alt indhold” – ledelsen med stifter Marc Zuckerberg i spidsen er flade af grin over, at de slipper afsted med det, og deres største problem er, at de ikke aner, hvad de skal stille op med de milliarder af dollars, de tjener over hele verden.


De problemer slås vi ikke med på Bil Magasinet. Vi koncentrerer os om at lave det bilblad, I gerne vil have, og prøver at få det ud til så mange læsere som muligt... blandt andet via Facebook. 

De gode nyheder er, at Bil Magasinets profil på Facebook giver en stabil og sund kontakt til jer læsere, der er hurtige til at mene noget om alt fra gode og dårlige vaner i trafikken, BMW’s skift fra bag- til forhjulstræk til test af gamle Saab’er. 

Bliv endelig ved med at blande jer – selv om Facebook er en snylter.

I raser mod Facebook... og har selv en profil? Hvad sker der? Det er sådan set ganske enkelt: Bil Magasinet er der, hvor vores læsere er, og det er blandt andet på Facebook. Bland dig i debatten på facebook.com/bilmagasinet

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...