Covid-19, krig og elbiler
For ikke særlig lang tid siden var det en kvalitet, at folk vidste noget om det, de udtalte sig om. Hvis man skulle indrykke et læserbrev i en avis om perspektiverne i genanvendelse af batterier eller forurening fra udvinding af fossile brændstoffer, gik debatredaktøren selvfølgelig ud fra, at man havde viden om emnet eller i hvert fald kunne henvise til en eller flere kilder, der bakkede op om troværdigheden. Avisen tjekkede, at afsenderen var den, han eller hun gav sig ud for at være, fordi en avis i Danmark har ansvar for det, den trykker.
Så kom Facebook og med det en tsunami af udokumenterede påstande, synsninger og kommentarer til emner, som folk ikke har den fjerneste viden om. Facebook fortæller, at de ikke har ansvar for det, der sker på deres platform, mens de skovler milliarder af kroner ind på en smart forretningskonstruktion, som man ikke betaler skat af i Danmark. Organisationen udviser intet ansvar og er usynlig i mediebilledet, og når der sker noget problematisk, kan journalister ikke få et svar. Hvem skulle have troet, at der pludselig ville opstå en hær af amatørvirologer i Danmark? Og som på kort tid blev omskolet til at være militærstrateger med indgående viden om Østeuropa og de bagvedliggende årsager til krigen? Det sker på Facebook.
Mytedannelsen fortsætter, når det kommer til elbiler. På Facebook er det helt i orden at skrive en kommentar om noget, som man ikke har nogen viden om, men som man alligevel mener, at verden skal orienteres om.
Sæt dig nu ind i tingene!
Ja, der sker en stor CO2-belastning ved at fremstille et lithium-batteri til en elbil, men på trods af det forurener elbiler mindre end fossilbiler. Køber man en elbil, hvor battericellerne er fremstillet med dagens sorte, kinesiske strøm, og den køres med dagens europæiske strøm, vil elbilen udlede 28-55 pct. færre drivhusgasser end en tilsvarende benzin- eller dieselbil over sin levetid på 200.000-225.000 km. Det er konklusionen på tre grundige, europæiske livscyklus-analyser samt Klimarådets rapport, som FDM Motor har set på. Altså ikke noget, som FDM synes, men noget, som forskere har regnet sig frem til.
Den mest pessimistiske analyse (på vegne af elbilen) er faktisk en fra elbilproducenten Polestar. Her vil bilen med forbrændingsmotor udlede 58 ton CO2 over 200.000 km, mens elbilen er skyld i 42 ton. Det er rigtig godt, men langt fra det nul, som nogle politikere og elbilsentusiaster giver udtryk for. Elbilen i dette eksempel, en Polestar 2, skal køre 78.000 km, før den bliver mere klimavenlig end en Volvo XC40 med forbrændingsmotor. Tallene kan regnes ud på mange måder og er yderst følsomme for de forudsætninger, man lægger ind i regnestykket, men den slags bliver der ikke gået op i på Facebook.
Ævl og kævl
Det værste eksempel på udokumenteret ævl er påstande om, hvad der skal ske, når et batteri i en elbil ikke kan mere. Der er seriøst folk, der tror, at batteriet skal kasseres og smides væk. Det ville være dumt. For det første får det et andet liv i en batteribank, og når kapaciteten er så lav, så det ikke er brugbart mere, skiller man det ad og genbruger de fleste af materialerne. For det andet har bilfabrikkerne store genbrugsafdelinger stående standby – genbrugsindustrien har eksisteret siden 1980’erne, og det tager ingen tid at finde artikler om emnet på nettet.
Udokumenterede påstande var aldrig gået som læserbreve i en avis, men kører derudaf på Facebook.
Klummen er et udtryk for skribentens personlige holdninger og oplevelser.