Lada Niva
© bilmagasinet.dk

Lada Niva: En rædsom og herlig bil

Back in the USSR: Et nastrovia herfra til tundraens tapre søn, der fylder 40 år

1. oktober 2017 af John Sørensen

Lada Niva kom på markedet i 1977 og har været i produktion lige siden. Hvis du vil importere en, skal du vide, at registreringsafgiften lige er steget med 40 pct. på grund af de nye bilafgifter (fra 12.000 til 17.000 kr.). 

I Bil Magasinet november 2006 testede John Sørensen den stive firehjulstrækker. Johns artikel fortjener et gensyn:


Sig Lada til din ­russiske postordre-kæreste, og hun vil elske dig for det. For selve navnet på dette ofte så udskældte og lejlighedsvis udbombede automobil betyder faktisk ”lille skat”.

Men det er nu ikke kærligheds­erklæringer, der falder mig først ind ­efter kun ganske få kilometer på ­motorvejen med firehjulstrækkeren Niva. Sjældent, om ikke aldrig før i mine 15 år som biljournalist, har jeg kørt i ­noget så sindsoprivende.

Den næsten nye testbil må virkelig kæmpe for at holde tempoet på motorvejen - alt over 100 km/t. er en ­rejse ud i det ukendte, og gi’r jeg den klampen ved 90 km/t., rykker det mindre, end hvis min kone spiller op midt i Huset på Christianshavn.

Bilen duver og sejler afsted på sine grove terrændæk, der synger en ­vemodig sang om den uendelige ­sibiriske tundra.

Lada Niva

Ved Lenin’s skæg - afsted: Der er kogte roer og slud til dessert

 

 

© bilmagasinet.dk

Vibrationer, teknisk støj og knagen blander sig i koret, mens Sjælland nærmer sig. Født som bilen er ved ­Volgas bredder hos VAZ Togliattigrad, må det være noget af et syn, dette kapitalistiske monument af en motorvejsbro over Storebælt.

Alt imens 30 års biludvikling farer forbi mig i venstresporet, stiller jeg mig efterhånden til tåls og tænker mig om. Nivaen er jo totalt ude af sit miljø - dén bil er bygget til helt andre udfordringer i et fattigt land, hvor abs-bremser og airbags betyder væsentligt mindre, end dét at kunne komme frem under alle forhold.

Så inden jeg helt afskriver Niva som en kuriøst kulturhistorisk køretøj undfanget i 1976 af dét system, der fik Sovjetunionen til at kollapse, skal bilen da ha’ en chance. For ca. 130.000 kr. får du en ny tredørs firehjulstrækker på hvide plader - alene det kunne jo få nogen til at spidse ører. Bare du ikke stiller nogen som helst krav til finish, sikkerhed eller komfort - det er forkælet, vesterlandsk dekadence. Husk, at ingen anden bil er blevet bygget så længe med så få ændringer.

Lada Niva
Der lugter helt autentisk af russisk fabrikation og billig plastik i kabinen - herligt! © bilmagasinet.dk

Nu passer pengene
Efter et par timers kæmpen med det helt urimeligt diffuse snekke/rulle styretøj er det slægtsgårdens uendelige stubmarker, det gælder. Og herude, hvor jorden ikke er betrådt af en østbil, siden vi kørte mark­ræs i en Skoda, viser Ladaen helt anderledes takter. Nu passer pengene pludselig.

Rubel-raceren får ellers nogle tæsk, men den er umulig at rive ud af sporet. Dækkene bider ekstremt godt i underlaget, og det er umuligt at sætte bilen bare en lille smule fast. Nu har den 80 hestes Fiat 124-motor med Lada-topstykke pludselig kræfter nok til ­bilens 1,2 tons. Permanent 4WD, 10 fremadgående gear inkl. reduktionsgearet, plus 50/50 center-spær. Kort ­akselafstand på 220 cm, 21 centimeters frihøjde og minimale udhæng. Det er off-road kræs på gammeldags manér - og den klarer det godt, denne terræn-bilernes Trabant, der åbenbart er bygget til at komme frem uden vej.

Tro det eller ej - der findes faktisk mennesker, der køber en ­fire­-­hjulstrækker, fordi de har brug for et reelt arbejdsredskab og ikke bare skal blære sig. Hvad sidstnævnte prestigepjat angår, er Lada Niva helt frikendt. Og så alligevel - der var faktisk mange, der viste den lille ­ruski-bil ret meget interesse i testdagene. Ikke på den negative måde, vel at mærke. Vi snakker kult-status, for stil og charme har den dæleme.

Lada Niva
Frigang på 21 cm og korte udhæng er god gammel 4WD-latin © bilmagasinet.dk

En rædsom og herlig bil
Det var lige før min mekaniker fik ­tårer i øjnene ved synet af den gamle Fiat-­motorblok. Har du selv ambitioner som hjemme-skruer, så er dette ­afgjort bilen.

Kan noget være både rædsomt og herligt på samme tid? Ja - en Niva kan. Som en anden slave-vodka smager den frygteligt, men i de rette ­doser og det rigtige miljø, findes der ikke ­noget bedre. Så sig nastrovia til din Lada Niva - dén er nemlig som en ægte russer også frygteligt tørstig.

Kilde: Bil Magasinet november 2006

Måske er du interesseret i...