Applus+-007474.jpg
Applus+-007474.jpg© bilmagasinet.dk

Western-tilstande skal stoppes

Syn på knallerter og motorcykler skal bremse op på bekymrende udvikling

12. februar 2009 af Jan Lang - BilBasen

Ud over vinden i håret kan knallertkørere og motorcyklister snart få det til fælles, at de skal køre deres tohjulede køretøjer til syn. Transportminister Lars Barfod (K) foreslår at syne tohjulede køretøjer på linje med biler, varevogne og lastbiler. Tunede knallerter, der kører for hurtigt og forurener i store mængder, er nogle af de problemer, den nye kontrol skal komme til livs.

”Vi kan se perspektiverne i, at syn kan fjerne de ulovlige knallerter, der kører alt for hurtigt og forurener for meget. Men i første omgang skal vi have det hele undersøgt nærmere, og det er færdselskommissionen i gang med. Vi venter et svar indenfor to til tre måneder, hvorefter vi kender den nærmere indsats,” kommenterer Lars Barfoed sit forslag.

Hos Det Økologiske Råd er man positivt stemt over for syn på knallerter og motorcykler.
 
”Knallerter lukker i snit 15 gange flere kulbrinter ud end nye biler. Når man samtidig tænker på, at de kun transporterer én enkelt person, er der tale om rent energifrådseri. Det Økologiske Råd bakker fuldt op om forslaget om syn på de tohjulede, fordi det både vil fjerne en stor del af forureningen, støjulemperne og forbedre sikkerheden markant,” siger Kåre Press-Kristensen, civilingeniør og Ph.d. ved Det Økologiske Råd.

Det er ikke kun forureningen fra de tohjulede maskiner, der er bekymrende. I 2007 blev der dræbt dobbelt så mange i knallertulykker som i 2006, og de foreløbige tal for 2008 viser, at det høje drabstal fortsætter.

Arne Willerslev-Legrand, adm. dir. for Applus+ Bilsyn fastslår, at syn på knallerter vil skærpe kontrollen med knallerter generelt.

”Som det er i øjeblikket, kan man tune og bore sin knallert, som man vil uden, at det får konsekvenser. Med syn på de tohjulede får vi nu indskrænket den ’wild west’-lovløshed, der hersker på området. Syn vil forbedre sikkerheden og mindske forureningen,” siger Arne Willerslev-Legrand.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...