Volvo XC60

Volvo tilbagekalder 6.500 biler i Danmark, som kan have alvorlig fejl indbygget

FDM har fundet en sikkerhedsfejl på flere af Volvo’s modeller. Derfor tilbagekalder Volvo nu 736.430 biler på verdensplan. Læs her, om din Volvo er berørt af fejlen?

13. marts 2020 af Christian Birkekvist

Volvo-ejere over hele verden kan inden længe se frem til at modtage en tilbagekaldelse af deres bil. Årsagen er en alvorlig fejl i bilernes automatiske nødbremsesystem. 

Fejlen i AEB (Autonomous Emergency Braking), som det også kaldes, blev fundet i en test af FDM. Tilbagekaldelsens omfang er 736.430 biler verden over, og herunder 6.500 i Danmark.

Volvo S90

FDM slår alarm

FDM var i gang med at teste nye førerassistentsystemer på en række biler fra forskellige producenter. Under testen kørte man en Volvo XC60 ind i en testpude, for at teste, om den bremsede som den skulle. 

Læs mere om de seneste bilnyheder ved at aktivere dit abonnement på Bil Magasinet i dag. Det tager kun 2 minutter og kan gøres lige hér!

Svaret var nej, det gjorde den ikke. XC60 fejlede testen gentagende gange. FDM konstaterede, at nødbremsesystemet ikke virkede optimalt, så de slog alarm.

Volvo XC40

Omfatter modeller, der er produceret indenfor det seneste år

FDM gjorde svenskerne opmærksom på problemet. Efterfølgende sendte de eksperter over Øresundsbroen, for selv at få syn for sagen. Volvo tog bilen med til deres testcenter i Göteborg, for at undersøge problemet.

Undersøgelsen viste, at fejlen omfatter alle Volvo-modeller (dvs. V90/S90, V60, XC90, XC60 og XC40), som er produceret fra og med uge 4 i 2019 og til i dag. Bilfabrikanten fortæller, at problemet skyldes fejl på softwaren i nødbremsesystemet. Volvo har derfor valgt at tilbagekalde alle de berørte biler. De ønsker at fjerne fejlen ved hjælp af en softwareopdatering.

Volvo V60

Tilfredse med Volvo's beslutning

”Den automatiske nødbremse i nye biler er helt afgørende for sikkerheden og skal naturligvis fungere fejlfrit. Derfor er vi også meget tilfredse med, at Volvo, helt efter bogen, nu tilbagekalder alle berørte biler. Især når der er tale om så kritisk en fejl, som betyder, at bilen ikke kan genkende og dermed bremse for biler eller bløde trafikanter,” siger leder af teknisk rådgivning i FDM, Lone Otto, og tilføjer:

”Vi forventer ikke, at alle biler altid er helt fejlfri, men vi forventer, at fejl bliver rettet hurtigst muligt, når de opdages. Især når det handler om sikkerhed. Vi kontaktede allerede Volvos hovedsæde før jul sidste år. Og selvom Volvo tog vores henvendelse seriøst, har vi siden måttet rykke for svar gentagende gange. Det undrer os, når der nu er tale om så kritisk en fejl, og det bør Volvo kunne gøre bedre,” siger Lone Otto.

Volvo V90

Du har pligt til at få rettet fejlen

Danske ejere af de berørte modeller vil modtage en tilbagekaldelse via Færdselsstyrelsen. Det vil fremgå af den, hvordan og hvornår Volvo vil løse problemet på deres bil. Tilbagekaldelsen er tvungen, og derfor har bilejerne pligt til at få rettet fejlen.

Læs mere om de seneste bilnyheder ved at aktivere dit abonnement på Bil Magasinet i dag. Det tager kun 2 minutter og kan gøres lige hér!

Opfordringen lyder, at man skal få rettet fejlen hurtigst muligt, da den påvirker bilens sikkerhed. Ejere kan få uddybende information på Volvo Danmarks hjemmeside eller ved deres forhandler.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...