© Rådet for Sikker Trafik

Vidste du det? Her er det suverænt farligste sted at køre bil i Danmark

En aktuel opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at især yngre bilister ofte kører med motorvejshastigheder på landeveje. Politiet kører kampagne mod denne lovovertrædelse i påsken.

11. april 2022 af Steen Bachmann og Patrick Boje Jensen

Overlæge: Frontalkollisoner er ekstremt skadelige

Landevejene er de vejstrækninger, hvor der sker flest alvorlige trafikulykker med alvorligt tilskadekomne og dræbte personer. En af forklaringerne er for høj fart, der er årsag til, at mange ulykker sker, og at ulykkerne bliver meget voldsomme.

I en artikel her på bilmagasinet.dk forklarer overlæge Lars Binderup Larsen, der er medlem af Haverikommissionen for Vejtrafikulykker, hvorfor landevejen er så farlige:

"Det er en meget alvorlig ulykkestype på grund af den store kraftpåvirkning. På hovedvejene ses disse uheld ofte i forbindelse med overhaling. Her er også problemer med sideveje, hvor manglende overholdelse af ubetinget vigepligt fra sideveje kan have alvorlige konsekvenser," siger han.

Overlæge: Helt simple ting er ofte årsag til alvorlige trafikulykker

I en ny undersøgelse fra marts 2022 for Rådet for Sikker Trafik og Wilke, svarer hver sjette bilist, at han eller hun ofte eller engang i mellem kører 100 km/t eller mere, når fartgrænsen er 80. Det vil sige, at de på landevejene kører med hastigheder tæt på noget, der kun hører hjemme på en motorvej.

"Det er en adfærd, der både er risikabel og som skaber en enorm utryghed for andre. Landevejene bruges af mange. Det er mennesker, der for eksempel bor langs landevejene, børn der skal med skolebussen eller cyklister. Det opleves ofte som meget utrygt, når en bil suser forbi i høj fart i jagten på at spare nogle få sekunder," siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Der er stor forskel på, hvor mange der kører for stærkt. Der er en klar tendens til, at ældre bilister oftere respekterer fartgrænserne på landevejene sammenlignet med yngre. 

Blandt de 17-34-årige bilister er det hver fjerde, som kører 100 km/t eller mere på landevejene. Det er over tre gange så mange som blandt bilister over 66 år.

Rådet for Sikker Trafik og 73 kommuner kører kampagne i april. "Sænk farten - bare lidt" har fokus på farten og sikkerheden på landevejene.

Fakta: Så mange kører for stærkt

I løbet af 2021 har Rådet for Sikker Trafik og Wilke spurgt 4.814 bilister, om de kører 100 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80. Herunder kan man se, hvor mange der svarer, at det gør de enten meget ofte, ofte eller en gang imellem:

  • 17-34-årige: 25 %
  • 35-50-årige: 22 %
  • 51-65-årige: 14 %
  • 66+: 7 %
  • Gennemsnit: 17 %

Regionale tal: Så mange kører meget ofte, ofte eller en gang imellem 100 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80 km/t (alle aldersgrupper):

  • Hovedstaden: 16 %
  • Sjælland: 14 %
  • Syddanmark: 16 %
  • Midtjylland: 22 %
  • Nordjylland: 15 %

Uddelte mange bøder under vejarbejde

På Søndre Ringvej i Brøndby er der gang i et større vejarbejde, og hastighedsbegrænsningen er i den forbindelse sat ned til 40 km/t - men det var der rigtigt mange bilister, der ikke kunne overholde, da Københavns Vestegns Politi over tre dage i marts 2022 lavede godt 11 timers målinger.

102 bilister kørte igennem vejarbejdet med mindst 56 km/t - det er en overskridelse på mere end 40 pct. Og koster dermed både bøde og klip i kørekortet.

Den højeste bøde, der blev uddelt, lød på 14.900 kr, og gik til en bilist, der kørte igennem vejarbejdet med 91 km/t. Bødetaksterne er fra årsskiftet steget med 20 pct, og det kommer bag på mange, siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.

”En del får stadig en slem overraskelse over størrelsen på bøden, og jeg opfordrer til, at man kører nøje efter fartbegrænsningen – så nedsætter man både risikoen for at andre kommer skade og undgår selv bøder og mistet kørekort,” siger han.

Sådan ender bøden på 14.900 kr:

Bøde for at køre med 91 km/t: 6.000

Dobbelt takst pga. vejarbejde: 6.000

Hastighedstillæg o/30 pct.: 1.200

Dobbelt takst pga. vejarbejde: 1.200

Bidrag til Offerfonden: 500

Samlet bøde 14.900

Målt i arbejdstiden

Målingerne fordelte sig den 10., 16. og 18. marts om formiddagen og ved middagstid på en strækning nær ringvejens haveforeninger og golfbane.

Du kan se de aktuelle bødetakster for 2022 her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...