Cruise førerløs selvkørende taxi taxa Chevy Bolt
© Cruise

Video: Selvkørende taxa stikker af fra forvirrede politibetjente

Videoen er sjov... men hvem skal egentlig have bøden i en selvkørende bil?

13. april 2022 af Frederik T. Frey

"Stands, det er politiet!"

I den amerikanske storby San Francisco, der ligger i delstaten Californien, er drømmen om en førerløs virkelighed allerede en realitet. Det er ikke uden udfordringer – særligt for den patruljerende ordensmagt. I videoen herunder ses en politibetjent forsøge at lave en rutinemæssig standsning og kontrol af en Chevy Bolt, der kører uden tændte forlygter.

Betjentens kropssprog taler et tydeligt sprog af forvirring og overraskelse, da han kigger ind ad sideruden til det tomme førersæde, og da han tager i dørhåndtaget til den låste fordør.

Den uanende betjent er længe om at indse, at der ikke er tale om et ordinært køretøj.

Da den førerløse, elektriske taxi fra firmaet Cruise få sekunder efter kører fra stedet, bliver optrinnet yderligere akavet. Nogle meter længere nede ad gaden, aktiverer den selvkørende hyrevogn sit havariblink og trækker ind til siden. Tilskuere til optrinnet forsøger i varierende grad at råbe politibetjenten op og fortælle ham, at der er tale om en selvkørende taxi uden fører.

Korrekt opførsel fra den selvkørende bil

Firmaet bag de selvkørende Chevy Bolt-taxier i San Francisco, Cruise, oplyser, at den førerløse bil fungerede og opførte sig efter hensigten. Først vigede den elektriske taxi for patruljekøretøjet, og efter døren bliver forsøgt åbnet udefra, kører bilen ind til siden og sætter havariblink på. Cruise oplyser desuden, at de har et tæt samarbejde med byens politimyndigheder om sikker og forsvarlig drift af førerløser køretøjer.

Der mangler lovgivning

Den spøjse video efterlader, ud over et smil på læberne af seerne, et interessant spørgsmål. For hvem kan stilles til ansvar, når og hvis en førerløs bil bryder færdselsloven? Svaret på det spørgsmål er ikke skrevet i sten, og ofte er der tale om enorme gråzoner i lovgivningen – ikke bare i USA, hvor det kan variere fra delstat til delstat, men så sandelig også i resten af verden, hvor der mangler lovgivning klokkeklar på området. 

Cruise førerløs selvkørende taxi taxa Chevy Bolt

I den amerikanske delstat Californien kører førerløse taxier – her en Chevy Bolt fra firmaet Cruise.

© Cruise

Mercedes tager ansvar

Ifølge Motor1.com er den tyske bilproducent Mercedes-Benz klar til at tage ansvaret i forbindelse med uheld og ulykker forbundet til deres førerløser biler – indtil videre gælder denne udmelding de amerikanske delstater Nevada og Californien. Bilen skal være udstyret med Drive Pilot-systemet og være på niveau 3 af det såkaldte “SAE Levels of Driving Automation”. Mercedes har allerede godkendelse til at bruge systemet, der blandt andet har begrænsninger i relation til hastighed, på 13.191 kilometer af det tyske vejnet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...