© IF Forsikring

Video: Så hurtigt kan det gå galt, når råvildt passerer vejen

Hjortene kommer frem i skumringstimerne morgen og aften, når de passerer skovområder. Se dig for, og undgå påkørsler af hjortevildt

17. oktober 2019 af Steen Bachmann


Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 over 10.000 henvendelser om påkørte hjorte. Heraf fandt en tredjedel sted i oktober, november og december.

Koster i snit 23.314 kr.

Hos forsikringsselskabet If er der gang i anmeldelserne om påkørsel af vildt på vejene. Ifølge kommunikationschef Birgitte Ringbæk gælder det om at have orden på kaskoforsikringen, for så er de materielle skader dækket.

"Vores opgørelser viser, at reparationerne efter påkørsel af råvildt i gennemsnit koster 23.314 kroner pr. skade, så det er absolut værd at have kaskoforsikringen på plads. Dertil har mange jo vejhjælp som del af bilforsikringen, og det er der indimellem også brug for efter påkørsler," siger Birgitte Ringbæk.


"Oktober er starten på sæsonen for dyrepåkørsler. Hvert år, når efteråret kommer, oplever vi en stigning i assistancer til bilister, der har påkørt et dyr. Derfor anbefaler vi, at man er ekstra opmærksom og sætter farten ned, når man kører i områder med bevoksning ud mod vejen," siger vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp, Anette Bjørn Juncher.

Årsagen til de mange påkørsler i efteråret er, at bilister og hjortevildt er ude på vejene på de samme tidspunkter. Hjorte krydser gerne vejene i skumringstimerne morgen og aften, og i efteråret falder det sammen med, at der er trafik på vejene.

Kan være svære at undgå

Keld Gyldenlev Jeppesen er distriktschef for SOS Dansk Autohjælp i Vestjylland, og han har mange års erfaring med, at efterår er lig med bilister, der kommer i karambolage med hjorte.

"Dyrene dukker pludseligt op, og det går hurtigt. Så det kan være svært at undgå medmindre man er forberedt på, at det er sæson for dyr på vejene, har sat farten ned og er i øvrigt skærper opmærksomheden," siger Keld Gyldenlev Jeppesen.

"Jeg ville selv bremse og holde godt fast i rattet for at gøre påkørslen så blød som muligt. Hvis man forsøger at undvige, risikerer man at miste herredømmet over bilen," siger Keld Gyldenlev Jeppesen.

Dyrenes Beskyttelse forventer, at der de kommende tre måneder vil være omkring 4.000 påkørsler af hjorte. Hvis du har påkørt en hjort, og dyret er såret, skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på tlf. 1812.

Undgå påkørsler

Sæt farten ned, og vær opmærksom.

Stol ikke blindt på skiltningen. Dyrene kan befinde sig andre steder, end der, hvor der er advarselsskilte.

Hold øje med refleksioner fra dyreøjne i mørket.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...