Maserati Levante S
Maserati Levante S© PR

Vi spørger Shell: Hvad er pointen med oktan 100 benzin?

Shell-stationerne i Danmark har opgraderet deres V-Power benzin fra 99 til 100 oktan. Hvad skal det til for?

15. oktober 2018 af Steen Bachmann

Energiselskabet DCC Energi står bag de 194 Shell-stationerne i Danmark. Vi fyrer seks hurtige af til Søren Møller Maretti, der er retaildirektør i DCC Energi.

Hvad er 100 oktan benzin?

"Shell V-Power 100 oktan er en benzin, som giver bedre bundtræk og flere hestekræfter sammenlignet med 95 oktan. Rent teknisk er oktan et molekyle bestående af kulstof og brint. Oktantallet viser benzinens modstandskraft over for selvantændelse, altså tændingsbanken."

Hvad er fordelen?

"Mere motorkraft. I dag har de fleste motorer appetit på oktan. Højoktan giver typisk flere hestekræfter og bedre bundtræk. Det sker fordi motoren kan køre med en mere optimal tændingskurve, når benzin- og luftblandingen bedre modstår selvantændelse, som ellers giver tændingsbanken, der reducerer ydeevnen."

Hvordan kan jeg mærke forskellen i en moderne bil med turbomotor?

"Ud over flere hestekræfter ud af motoren, så øger højoktan også motorens evne til at sejtrække. Det vil de fleste mærke ved, at motoren yder bedre og ved, at der er mere skub på ved mellemaccelerationer."

Er der forskel på effekten i en højtydende motor uden turbo som fx en Maserati V8?

"Praktisk talt alle almindelige biler vil ligesom en Maserati V8 kunne få fordel af 100 oktan. Det skyldes, at højoktan tillader en højere kompression af benzin- og luftblandingen under forbrændingen uden tændingsbanken. Det giver mere power, fordi motoren kører mere optimalt."

Hvad er merprisen ved 12,0 km/l og 25.000 km om året?

"Shell V-Power 100 oktan koster det samme som 99-udgaven. Så i dette eksempel betaler du, sammenlignet med 95 oktan, omkring 200 kr. ekstra om måneden eller ca. 2.500 kr. årligt for en benzin, der giver mere motorkraft og renser motoren, mens du kører."

Hvilke miljømæssige aspekter er der i 100 oktan?

"Shell V-Power 100 oktan har primært fokus på at give optimal motoreffektivitet og -ydelse og ikke direkte at give bedre brændstoføkonomi. Men udover det høje oktantal, så er benzinen også designet til at fjerne og forebygger snavs og belægninger i motoren. Så vi hører fra mange kunder, at de faktisk kører længere på literen."

Søren Møller Maretti, retaildirektør i DCC Energi
Søren Møller Maretti, retaildirektør i DCC Energi

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...