venstrebaneturister, hold til højre
Bilisterne her overser, at kører i højre vognbane i Danmark. © Hold til højre

Venstrebaneturister skal have psykologhjælp

Bøder, skilte og huskeregler hjælper tilsyneladende ikke på de mest hardcore venstrebaneturister. Nu forsøger Vejdirektoratet med psykologhjælp

18. november 2017 af Steen Bachmann

En ny film fra Vejdirektoratet skal få danske bilister til at tænke over, hvorfor de ikke holder til højre på motorvejen. Henrik og Solvejg kommer på briksen og når til nye erkendelser om deres egen adfærd i trafikken.

I nogle små film tester Vejdirektoratet det psykologiske værktøj psykoedukation på tre udvalgte bilister. Det er en metode, der skal gøre bilisterne mere bevidste om de problemer, som de skaber for deres medtrafikanter, når de ikke holder til højre på motorvejen.

Henrik holder til venstre

En af de bilister, der medvirker i filmen er Henrik, der i kraft af sit arbejde ofte færdes på vejene. Henrik lægger sig som hovedregel i ydersporet og kører stærkt, når han kører på motorvejene.

Men gennem samtale om kørslen går det op for Henrik, der gerne vil have fart på i ydersporet, at hans adfærd i trafikken påvirker andre bilister negativt.

”Jeg er da et normalt og hensyntagende menneske. Men der sker et eller andet, når man tager trafikhatten på,” siger Henrik. Han har samtidig denne karakteristik af andre bilister, der mere eller mindre permanent lægger sig i venstre spor på motorvejen:

”Han er skide irriterende. Hvorfor faen flytter han sig ikke? ”

Når Vejdirektoratet spørger trafikanterne om, hvorfor de ikke holder til højre, svarer hovedparten, at de ikke trækker ind, fordi de gerne vil undgå at blive fanget i indersporet, hvis andre ikke gør plads til, at de kan trække ud igen senere.

Problemet med kørsel i indersporet et størst for de uerfarne bilister. Blandt de 18-29 årige siger 35 pct., at de er bange for at blive spærret inde i indersporet, mens det kun gælder for 21 pct. af de 60-69 årige.

”Hvis vi bliver bedre til at tager mere hensyn til hinanden i trafikken, kan vi både opnå, at flere trækker til højre, når det er muligt, og at høfligheden bliver gengældt, når bilister gerne vil trække ud i overhalingssporet igen,” siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Se Vejdirektoratets nye film:

En Megafonmåling fra 2017 viser:

  • 77% af bilisterne mener, det er et stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen.
  • 89 % af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 % mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.
  • 51 % svarer, at de er mest irriterede over, at andre ikke holder til højre på motorvejen.
  • 5 % af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de er i tvivl om, om det er lovpligtigt at holde til højre, mens 95 % svarer, at det er det.
  • 27 % holder ikke til højre, fordi de er bange for at blive spærret inde i indersporet, mens 15 % siger, at de ikke kan lide at køre i indersporet, fordi der er for mange lastbiler.
  • Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.
  • Kampagnen lanceres i uge 45 og strækker sig over fire uger.

Måske er du interesseret i...