Ny bilist klip i kortet telefon i holder
© Bil Magasinet

Undgå klip i kortet: 5 klip som du nemt slipper for

Hvis der er én ting, man ikke vil, så er det til køreprøve for anden gang. Vi gennemgår de fem klip, der er nemmest at undgå

1. februar 2021 af Frederik Hauschildt
Ny bilist klip i kortet telefon i holder


© OK

1 | Håndholdt mobil

Du må gerne kigge på, lytte til og tale med en håndholdt mobil, GPS, etc., når du kører. Det, du ikke må, er at samle den op og bruge den, mens kørslen står på. Selvom det er oplagt at hive fat i mobilen og opdatere sig på SMS'er eller skifte sang, så er det ulovligt. I hvert fald så længe, at mobilen ikke er fastmonteret.

Er mobilen derimod fastmonteret, så er det en anden historie. Sidder mobilen forsvarligt monteret på instrumentbordet eller i forruden (så langt ud til kanten som muligt), i en holder, så må du gerne skifte sange eller vælge rute på GPS.

"Fra 10. september 2019 koster det - udover en bøde på 1.500 kr. - også et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere m.v. under kørslen," - Uddrag fra sikkertrafik.dk

Ny bilist klip i kortet telefon i holder
© OK

2 | Tæt kørsel

At ligge helt oppe bag forankørende er ulovligt, lige meget hvad omstændighederne er. Der er ikke fastsat nogen specifik distance, hverken i meter eller tid, men køreskoler anbefaler omkring et mellemrum på omkring tre sekunder mellem hver bil. Også selvom du 'teknisk set' redder miljøet ved at slipstreame, eller hvis han kører langsomt i overhalingsbanen.

Det koster 2.000 kr. og et klip i kortet for forseelsen.

Ny bilist klip i kortet telefon i holder
© Bil Magasinet

3 | Lad andre overhale

Vi kender det måske godt: Vi ligger i inderbanen og kører langsommere, end hvad skiltet er. Pludselig bliver du overhalet, og for ikke at føle dig som en klods, sætter du hastigheden op. Eller måske er det den indre konkurrenceånd, der ikke vil overhales.

Hvad end grunden er, så er det faktisk ulovligt at sætte hastigheden op, hvis en anden er ved at overhale dig. Og ikke nok med, at det er ulovligt, så kan det også koste et klip. Prisen er, udover klippet, 2.000 kr.

Ny bilist klip i kortet telefon i holder
© Bil Magasinet

4 | Hastighed

30% over hastighedsgrænsen, og så ryger det første klip. Det sidder på ryggraden af mange bilentusiaster, at mellem 30 og 60% over hastighedsgrænsen koster et klip og en bøde, der beregnes ud fra din hastighed.

Er du over 60% over hastighedsgrænsen, så ryger kortet, enten betinget eller ubetinget. På en vej med hastighedsgrænse på 80 km/t, betyder det, at du får bøde mellem 105 og 128 km/t, og alt derover giver frakendelse af kørekortet.

Ny bilist klip i kortet telefon i holder
© OK

5 | Ikke-fastspændte børn

For hver ikke-fastspændt passager under 15 år, får føreren en bøde. Det er fordi føreren har ansvaret for alle børn, der køres i bilen. Dette gælder også passagerer under 1,35 meter, der ikke sidder i autostol.

Bøden lyder på 2.000 kr. og et klip i kørekortet, per passager.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...