elbil aiways u5 tilskud afgifter EU

Den kinesiske Aiways U5 sælges i dag i Tyskland, Holland, Belgien, Danmark, Frankrig, Israel, Schweiz, Spanien, Portugal, Italien og Sverige. Flere markeder følger i år.

© PR

Baggrund: 26 ud af 27 EU-lande giver tilskud til køb af elbil

Der er kontante tilskud til køb af elbiler, skattelettelser og tilskud til oprettelse af ladestationer i hele EU, viser aktuel oversigt

21. januar 2022 af Steen Bachmann

Elbiler er stadig markant dyrere at producere end konventionelle biler med forbrændingsmotorer, så for at skubbe på den grønne omstilling yder landene i EU forskellige former for tilskud til køb og brug af elbiler.

I Danmark er der markant mindre registreringsafgift på elbiler. Udregningen af den danske registreringsafgift på en bil er traditionen tro så kompliceret, at det er umuligt for andre end Excel-eksperter at gennemskue, og det er kun blevet værre med den seneste afgiftsjustering i december 2020.

Dansk afgiftsrabat på ca. 82.000 kr.

Elbiler får generelt 60 pct. rabat på registreringsafgiften i 2022 i forhold til en fossilbil, men hertil kommer et (fiktivt) bundfradrag og en lang række andre faktorer.

Ifølge tal fra EU-kommisionen løber den danske rabat på afgifterne for elbiler op i 11.000 euro pr. bil i gennemsnit (82.000 kr.). 

Der ses en lignende tilgang i Norge, hvor købere af elbiler er fritaget for at betale både registreringsafgift og den almindelige 25 pct. moms på nye og brugte elbiler.

Estland tilbyder det største maksimale købstilskud til elbiler i Europa, idet regeringen bidrager med op til 50 pct. af bilens pris (maks. € 18.000). 

Det er dobbelt så generøst som de elbil-incitamenter, der tilbydes i Tyskland, som tilbyder en ’miljøbonus’ på €9.000, hvis den nye elbil koster op til €40.000. Dette omfatter et tilskud fra regeringen på € 6.000 og yderligere € 3.000 fra producenten afhængigt af bilmærket. 

Reducerede vejafgifter for elbiler

I Frankrig kan kommende købere af elbiler ansøge om en rabat på 27 pct. af bilens bruttoomkostninger (inklusive skat) – op til maks. € 6.000. Dette gælder kun for biler med en listepris under € 45.000. For biler mellem € 45.000 og € 60.000 får køberne et tilskud til en værdi af € 2.000.

De fleste lande i Europa tilbyder en fritagelse for vigtige skatter for kørsel i elbil, herunder Tyskland, Italien og Spanien. Andre markeder som  Frankrig, Belgien, Danmark og Holland har reducerede ejer- eller vejafgifter for elbiler.

Parkingsfordele for elbiler

I den daglige brug af bilen er der et stigende antal ekstra fordele, der følger med kørsel i en elbil.

I Tyskland tilbyder mere end 100 byer og kommuner privilegier som gratis og reserverede parkeringspladser til elbiler, brug af bus- og taxabaner samt tilladelse til at bruge ruter med restriktioner. 

I visse danske byer er parkering gratis for elbiler, I Norge omfatter fordelene også gratis kørsel over broer og gratis færgeoverfarter, mens købere af elbiler i Italien tilbydes en reduktion på 30-40 pct. af forsikringsomkostningerne.

Støtte til opladning

Det er essentielt for elbilerne, at der findes et tilstrækkeligt netværk af private og offentlige ladestationer.

Hvis en elbilkøber i Belgien kan bevise, at hun bruger grøn energi i hjemmet, er hun berettiget til et tilskud på op til € 1.500 til installation af en ladestander i eller i umiddelbar nærhed af hjemmet. Lignende tilskud findes i Østrig, Frankrig og Tyskland. 

I Frankrig kan tilskuddet sættes op til €1.660 for en delt ladestander, og i Italien kan købere af elbiler søge om en refusion på op til € 2.000 (14.000 kr.) for at købe og installere ladestationer til elbiler (op til 22 kW) på private parkeringspladser – individuelt eller delt.

I Holland kan borgere i de fleste regioner blot anmode om gratis installation af en offentlig ladestation i nærheden af ​​deres hjem eller arbejdsplads. Når ladestationen er installeret, er adgangen til den gratis, og man betaler kun for den energi, der bruges til at oplade bilen. Dette lader til at være en effektiv tilgang, for i slutningen 2019 fandtes 26 pct. af alle ladestationer til elbiler i Europa i Holland.

Kilde: Aiways Automobile Europe GmbH 

Læs også: 18 interessante elbiler på det dansked marked lige nu.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...