Dansk firma bag ny teknologi: Tank din elbil på 2 minutter

Ja, den er god nok: Danske Blue World Technologies har udviklet en brændselscelle, der kan omdanne methanol til el

24. december 2020 af Emma Steensen

Brændselsceller uden brint

Normalt drives en brændselscelle af brint, som omdannes til el og vand. Denne form for drivkraft er noget af det reneste, man kan køre sin bil på, men teknologien bag brændselsceller er besværlig og brint er enormt eksplosivt. 

Netop disse grunde gør den nye brændselscelle fra det danske firma, Blue World Technologies, ekstra interessant. De har udviklet en teknologi der kan få en lignende celle til at generere el, men med methanol som brændstof. 

Den ser ikke ud af meget, men den lille brændselscelle har stort potentiale.

Stor investering

Teknologien har eksisteret i et års tid, men nu lader det til, at eventyret får luft under vingerne, i form af en række imponerende investeringer. I alt har Blue World Technologies rejst over 47 millioner danske kroner i investeringer og det kommer til at tage den nye teknologi et stort skridt nærmere en kommercialisering af brændselscellen. 

Det bliver et kæmpe skridt imod en grønnere fremtid for hele bilindustrien, hvis det lykkes at masseproducere den nye teknologi. 

Infrastrukturen er allerede på plads, da methanol minder meget mere om benzin end brint eksempelvis gør, og man vil kunne omlægge tankstationer til også at håndtere methanol. 

Det ligner en simpel proces, men den giver store muligheder for fremtiden.

Hurtig tankning og lavt CO2-aftryk

Lige nu lyder det måske som en utopi at kunne tanke en elbil lige så hurtigt som en benzinbil, men den virkelighed er forhåbentlig tættere på end vi tror, og så er den endda skabt i Danmark. 

Blue World Technologies vil blandt andet benytte deres mange, store investeringer til at bygge en fabrik i Aalborg som skal producere op mod 5.000 brændselsceller pr år. Over de næste tre år skal kapaciteten dog øges til 50.000 pr år.

Det danske firma har store brød i ovnen, men forhåbentlig ser vi snart en fuld kommercialisering af brændselsceller der kører på methanol, som ovenikøbet kan tankes fra tankstationer. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...