© Steen Bachmann

Strammere regler sender prisen på brugte elbiler i vejret

Ændrede regler i Tyskland giver højere priser på nyere brugte elbiler i Danmark

17. august 2022 af Mikkel Thomsager

Tyskerne strammer reglerne

Udsigten til ændrede tyske regler for salg af elbiler har allerede ramt det danske marked for nyere brugte elbiler. Nu er er de tyske regler vedtaget, og de blev værre end frygtet for den danske import.

En særlig tyske tilskudsordning til tyskere, der køber en elbil, har været en god forretning for danske forhandlere, som i stor tal har hentet seks måneder gamle elbiler til Danmark. 

Det er den såkaldte BAFA-ordning, som giver tyske købere af en ny elbil et kontant tilskud af staten. Hidtil skulle købere beholde bilen i seks måneder for at få det kontante tilskud udbetalt, men derefter kunne elbilejeren frit sælge og ikke mindst eksportere bilen.

Det synes de tyske myndigheder dog ikke er en god idé, og nu har de vedtaget et sæt regler, som skal bremse eksporten af elbiler solgt med statstilskud i Tyskland.  

Tilskud falder og markant

Hidtil har tyske købere af elbiler, afhængig af nyprisen, fået op til 69.500 kr., i tilskud, mens tilskuddet for plug-in hybriderne har været op til 50.000 kr. Fra nytår falder dette tilskud dog helt bort for plug-in hybriderne, mens købere af elbiler maksimalt kan få 50.000 kr.

Karensperioden på seks måneder er dog uændret. Samtidig meddeler tyskerne, at tilskudordningen helt bortfalder i 2024.

”Omstilling til kørsel i lavemissionsbiler i Danmark har virkelig fået nytte af den tyske BAFA-ordning og den efterfølgende import af nærmest nye elbiler og plugin-hybrider. Derfor vil priserne på brugte, nyere lavemissionsbiler stige efter nytår som en direkte konsekvens af ændringerne. Det er dog vigtigt at understrege, at Tyskland fastholder betragtelige tilskud på op til 50.000 kroner på elbilerne, og derved vil der fortsat være et incitament til at tage bilerne til Danmark,” siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen og Bilinfo.

Han har beregnet konsekvenserne for basisudgaverne af de mest populære elbiler på det tyske marked. En VW ID.3 får reduceret tilskuddet med 20.000 kroner, en Tesla Model 3 får reduceret tilskuddet med 26.000 kroner, mens en Kia EV6 får 29.000 kroner mindre i tilskud. Bilkøberne kan forvente, at priserne på de brugte elbiler vil stige stort set lige så meget som tilskuddet falder.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...