Zoe og Spring er de store tabere
En nyligt foretaget EuroNCAP-test afslører en skræmmende ringe sikkerhed hos nogle af de små elbiler som kører rundt på vejene. Det drejer sig her særligt om Renault Zoe og Dacia Spring.
Renault Zoe er et populært elbilsvalg for kommuner til hjemmeplejen og andre offentligt ansatte, men den falder fuldstændigt igennem og formår simpelthen ikke at score en eneste stjerne hos EuroNCAP.
Selv om prisen ikke er i den allerbilligste ende med sine 225.000 kroner, er der alt så tilsyneladende alligevel blevet sparet lidt for meget på sikkerheden fra Renaults side.
Dacia Spring fås fra 130.000 kroner og selvom ambitionen har været at lave den billigste elbil i Europa, så tyder EuroNCAP-testen på, at den er blevet lige billig nok. Den scorer nemlig kun én sølle stjerne i testen.
Nye krav ved EuroNCAP
Der er dog et par hager ved denne dom, man lige skal tage med i sine overvejelser. For det første skal man tænke på at Renault Zoe faktisk er blevet testet til fem stjerner tilbage i 2013.
Grunden til at den falder fuldstændigt igennem nu, skyldes til dels, at den slet ikke har fulgt med tiden sikkerhedsmæssigt i de otte års tid der er gået og desuden er EuroNCAP-testen simpelthen blevet sværere at bestå - for alle biler vel at mærke.
Søren W. Rasmussen som er Danmarks repræsentant for EuroNCAP og arbejder for FDM fortæller, at kravene er blevet skærpet noget i de knap 10 år, der er gået. Det gælder både for hvor høje kravene er til sikkerhedsudstyret, både mængde- og kvalitetsmæssigt og for hvor svære kollisionstests, som bilerne bliver udsat for.

Renault Zoe falder igennem
Det er altså den samme bil med lige så højt niveau af sikkerhed som den havde i 2013, men problemet er, at den slet ikke har formået at opdatere sig og følge med udviklingen.
Når man tester på den nye måde, falder Renault Zoe fuldstændigt igennem, særligt ved belastninger af føreren og passagerne.
Søren W. Rasmussen fortæller, at man også kigger på børnesikkerheden og på sikkerheden for fodgængere og her så det ikke helt lige så grelt ud for Renault Zoe. Men på de andre parametre var sikkerheden så langt i bund, at man ikke kunne lade den bestå.
Der er sket mange ændringer ved EuroNCAP:
"Man har også valgt, at nu tester man kun bilerne i deres standard sikkerhedsniveau, det vil sige det dårligste niveau, for at undgå at der kommer til at gælde nogle ting for en bil, som alle udstyrsvarianter ikke kan leve op til," siger Søren W. Rasmussen.
Ikke en umulig test
Man kunne tro, at grunden til at Renault Zoe klarer sig så markant dårligere nu, simpelthen er fordi EuroNCAP-testen er blevet alt for svær at bestå. Det lader dog ikke til at være tilfældet for en række andre biler som ligeledes blev udsat for samme række tests.
Den lille og kompakte Skoda Fabia formår at score de maksimale fem stjerner ved samme test og beviser altså, at det langt fra er umuligt for en mindre bil at klare sig umådelig godt ved EuroNCAP. Særligt scorede den højt i beskyttelse af passagerer og børn i bilen. Med hele ni airbags og en mere sikkerhedsudstyr som standard, er den dækket godt ind på mange parametre.
Fabiaen er Skodas mindste model og kommer til det danske marked i marts 2022.
Automatisk nødbremse kunne have reddet Zoe
Særligt for Renault Zoe gælder det, at den dermed er testet uden automatisk nødbremse, som kun er standard i det højeste udstyrsniveau ud af tre niveauer.
Søren W. Ramussen forestiller sig, at den kunne have klaret sig bedre i testen såfremt den var blevet testet med den automatiske nødbremse. Han siger:
"Hvor mange stjerner den så eventuelt ville have fået er svært at sige, da det selvfølgelig også afhænger af hvor godt den nødbremse virker, men man kunne godt foranledes til at tro at den ville score én eller måske to stjerner, såfremt den havde været testet med den."
Her peger Søren W. Rasmussen imidlertid på et andet problem, som er rettet mod Renault.
"Det er en fuldkommen uforståelig beslutning fra Renaults side, at de har valgt at producere bilerne uden nødbremse. Når de faktisk har udviklet en nødbremsen til bilen, som tilmed kan tilkøbes for en latterlig lille sum penge. Der har de altså taget forbrugerne som gidsler og det er det som gør, at vi kalder det en skandale. De ligger simpelthen inde med en løsning der kan gøre bilerne mere sikre, men de har valgt ikke at montere den i bilerne."
Ændringer på vej fra Renault
Det gode ved hele miseren er, at fabrikken nu rent faktisk har taget denne nye test og den medfølgende kritik til efterretning.
De indfører automatisk nødbremse som standard sikkerhedsudstyr i alle Renault Zoe fra omkring marts eller april til næste år.
Ifølge Søren W. Rasmussen kommer den udmelding bare alt for sent og han mener, at de kunne have tænkt på det længe før de blev gjort så eftertrykkeligt opmærksomme på problemet som ved den seneste EuroNCAP-test.