Slut med snyd: Nu skal bilen skrottes digitalt

Fra nytår vil papirarbejdet ved skrotning af biler bliver digitalt, hvilket skal gøre det nemmere for alle og give mindre fusk i branchen

9. december 2019 af Steen Bachmann


Skrotning af biler kommer nu til at foregå helt uden papir. Fra 1. januar 2020 er det slut med at bruge skrotningsattester i papirform, da ordningen bliver fuldt digitaliseret. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Målet er, at gøre skrotningsprocessen nemmere for alle parter. Samtidig skal det blive sværere at snyde med udbetaling af skrotningsgodtgørelser. Tidligere har opgørelser vist, at op mod hver fjerde bil bortskaffes ulovligt til skade for miljøet.

"Fordi hele processen fra årsskiftet bliver digital, er det nemt at tjekke, om køretøjet er afmeldt i Motorregistret, og hvem der er registreret som bilens sidste ejer. På den måde minimeres risikoen for snyd med skrotningsgodtgørelsen, og de godkendte autoophuggere kan nu koncentrere sig om deres kerneopgave - nemlig at bortskaffe bilerne miljømæssigt forsvarligt," siger Johnny Bøwig, direktør i Dansk Producentansvars System (DPA-System), der har udviklet det digitale system i samarbejde med Miljøstyrelsen.


Bilejeren kan allerede fra 1. januar 2020 begynde skrotningen online på Borger.dk med sit NemID.

Når bilejere opretter sagerne hjemmefra, kan de kun vælge fra en liste af godkendte autoophuggere. Det er den bedste garanti for, at deres bil miljøbehandles korrekt uden at gøre skade på miljøet. Man kan stadig tage ned til en godkendt autoophugger og ordne sagen digitalt derfra.

Slut med kontanter

Med det nye system er det ikke kun slut med omfattende papirarbejde. Autoophuggerne slipper samtidig for at skulle udbetale skrotpræmien i kolde kontanter, som hidtil har været en udbredt procedure. 

Med det digitale system får ejeren af bilen udbetalt skrotpræmien direkte til sin NemKonto, når skrotningsattesten er udfyldt digitalt.

Besparelser at hente

"I dag foregår det sådan, at når bilejere afleverer bilen til autoophuggeren, så skal ophuggeren udstede en fysisk skrotningsattest, der skal underskrives af både ophuggeren og af bilens ejer og efterfølgende indsendes til Miljøstyrelsen. Men nu kommer det altså til at ske i et digitalt flow, som gør processen langt lettere for alle parter. Og det vil alt andet lige reducere administrationsomkostningerne," siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.

Det nye digitale system er udviklet af DPA-System og Miljøstyrelsen med input fra autobranchen og er køreklart fra 1. januar 2020.

Sådan skrotter du en bil

  • Fra 1. januar 2020 digitaliseres skrotningsordningen for biler
  • Bilejeren kan nu tage hul på sagen på borger.dk online med sit NemID.
  • Når bilejere opretter sagerne hjemmefra, skal de vælge en godkendt autoophugger til at skrotte deres bil inde i det digitale system (DUS)
  • Ejeren af bilen får udbetalt sin skrotningsgodtgørelse direkte til sin NemKonto.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...