skiferie benzin diesel el

Analysen regner totalprisen ud for at køre på skiferie fra henholdsvis Aarhus og København på benzin, diesel og el.

© Søren Juul

Så meget koster skiferien på benzin, diesel og el

Der er op til 13.000 kroners forskel på udgifterne på at køre på skiferie til Alperne og Skandinavien alt efter om du kører på benzin, diesel eller el. Få tallene her

10. februar 2023

Spar Nord og Bilbasen har undersøgt kørselsomkostningerne for rejser til fem populære europæiske skisportssteder, og heraf fremgår det blandt andet, at kør-selv-rejsen til franske Val Thorens koster op mod 16.500 kr.

Spar Nord og Bilbasen har ud fra parametre som brændstof- og opladningspriser, brændstof- og elmotoreffektivitet, vejafgifter, slid, værditab og evt. færgebillet beregnet de samlede omkostninger for turen frem og tilbage til fem af danskernes foretrukne skisportssteder.

13.000 kr. dyrere at køre til Frankrig

Heraf fremgår det blandt andet, at en tur fra København til Val Thorens i Frankrig og hjem igen løber op i hele 16.500 kr. end i en elbil. Det er godt 13.000 kr. mere, end hvis turen i elbilen i stedet går til Isaberg i Sverige.

"Transportomkostninger er mere end blot udgifter til brændstof eller el, og med vores beregninger forsøger vi at give et mere nuanceret billede af, hvad kør-selv-ferien koster. Vi medregner fx slid og afskrivningsprofil, der har stor betydning for din bils værdi, samt eventuelle færgebilletter og ikke mindst vejafgifter. Sidstnævnte er sammen med afstanden særligt medvirkende til at turen til Val Thorens er dyrere end de øvrige destinationer," siger markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang. 

skiferie benzin diesel el

En kør-selv-ferie til Trysil fra Aarhus i en benzinbil beløber sig til 9.100 kr. For cirka 3.000 kr. yderligere kan du fra Aarhus komme tur/retur til Livigno i Italien.

© Søren Juul

Svensk krone er styrtdykket i værdi

"Der er relativt store forskelle på kørselsomkostningerne. Går turen til Isaberg, er der råd til en del flere restaurantbesøg og ekstra dage i skiskolen, hvis der skulle være behov for det, sammenlignet med en tur til Val Thorens. De lave kørselsomkostninger er desuden ikke den eneste økonomiske årsag til at vælge en tur til Sverige. Den svenske krones værdi er nemlig faldet med mere end fire procent overfor den danske krone siden december, og den udvikling opvejer en del af den stigning i inflationen, vi har set i hele verden," siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Læs også: Har du helt styr på AdBlue til dieselbilen?

Priser på opladninger varierer meget

Salget af elbiler slog rekord herhjemme i 2022 med godt 66.000 brugte og nye solgte biler, men de mange nye elbilejere kan konstatere, at Bilbasen og Spar Nords beregninger viser, at kør-selv-ferien i elbil er en smule dyrere sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Ifølge Jan Lang er dette dog bestemt ikke tilfældet for alle.

"Priserne for opladning varierer fra land til land og udbyder til udbyder og derudover også alt efter, om du har abonnement eller ej. Vores beregninger tager udgangspunkt i en pris uden abonnement på 7,1 kr. per kilowatt-time, men har du fx en aftale med Ionity, kan prisen være helt ned til 2,5 kr.," siger Jan Lang.

Med opladninger til 2,5 kr./kWh vil turen fra København tur/retur til Val Thorens ligge på 12.600 kr., hvilket er godt 4.000 kroner billigere, end hvis prisen er 7,1 kr./kWh.

Læs også: Alle de bedste plugin-hybrider på markedet!

Så meget koster det at køre på skiferie


Ved beregning af vejafgifter med viamichelin.com er der valgt den hurtigste rute.

Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark i fjerde kvartal 2022. TCO-gennemsnittet (Total cost of ownership) for benzinbiler er på 3,25 kr./km, for dieselbiler 3,38 kr./km og for elbiler 2,85 kr./km. Dertil kommer omkostningerne til forbrug af benzin/diesel/el.

Brændstofforbruget er sat til et gennemsnit for benzinbiler på 12,5 km/l og 16,1 km for dieselbilerne. Elbilerne er sat til 25 kWh pr. 100 km. Det er 30% under de opgivne forbrugstal, da der tages højde for, at langt hovedparten af turen foregår på lande- eller motorvej.

Benzin- og dieselpriser er beregnet som et gennemsnit af priser i de respektive lande, analysen undersøger og er indhentet fra Cargopedia. Benzinprisen er 14,50 kr./l for oktan 95 blyfri og dieselprisen 14,80 kr./l

Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 7,1 kr. pr. kWh, og der er beregnet med en gennemsnitlig elmotoreffektivitet på 25 kWh/100 kilometer.

Omkostninger ved afrejse fra Aarhus til Trysil og Isaberg er inklusive færgebillet for 2 personer med bil via Stena Line fra Frederikshavn til Gøteborg. Færgeprisen er economy-billetter fundet d. 13. januar. Afgang er sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar, og der er valgt de billigste afgangstidspunkter. Tilsvarende er omkostninger ved afrejse fra København via Gedser-Rostock til Livigno eller Wagrain inklusive færgebillet for to personer via Scandlines. Færgeprisen er Standard-billetter fundet d. 13. januar. Afgang er ligeledes sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar.

Kilde: Spar Nord og Bilbasen

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...