The Drive sæbekassebil nedad bakke grus jord støv


© The Drive

Se videoen: Det her sæbekasseløb er IKKE for børn

Vil du køre ræs, men er uden midler? Det sæbekasseræs, de kører i Equador, kunne være din redning!

12. maj 2021 af Frederik Hauschildt

Over 80 km/t i Andes-bjergene

Hvis du lægger højdeforskel, sne, tyngdekraft og glat underlag sammen, er der basis for en kælketur! I Equador er der knap så meget sne, men til gengæld er der højdeforskelle. Derfor har man siden 1940'erne dyrket en type af ræs, der kan virke skingrende sindssyg.

Disciplinen hedder Carrera Coches de Madera, hvilket løst oversættes til Ræs i Træbiler. Og den består af lige præcis det: Hjemmebyggede biler er besat af et mandskab med en styrmand og en passager til vægtfordeling og fremdrift i de flade dele af banen.

Video sæbekassebil bakke bjerg fart
Cesar Zumba

er en bruger på YouTube, der kører mange træbil-ræs. Læg mærke til speedometeret nederst i højre side.

© YouTube // Cesar Zumba

Klasser som i motorsport

Du tænker måske, at sæbekassebiler da ikke er noget nyt? Nej, men modsat det gængse far-søn projekt, eller det store, Red Bull-arrangerede ræs, er det equadorske sæbekasse-ræs inddelt i klasser efter budget, byggekvalitet og ambitionsniveau. 

Her er en bundklasse med udelukkende trædele, en lav mellemklasse med få opgraderinger, og en høj mellemklasse, der bruger rigtige dæk med slanger. 

Det hele toppes af en topklasse, der typisk også er udstyret med affjedring og metalstel for bedre at kunne overleve de flyvehop, nogle af banerne er udstyret med.

I videoen nedenfor ses én af Cesar Zumba's videoer, hvor han flyver igennem den equadorske by Ambato:

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...