© Rådet for sikker trafik

Se hvilken landsdel der har fået flest klip i kørekortet

Sidste år blev der uddelt mere end 62.000 klip til danskerne. Nye tal løfter sløret for, hvor i landet der bliver kørt mest for stærkt. Lad os bare sige det sådan: Der er fart på Sydøstjyderne!

16. april 2018 af Mathias Brandt

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at politikredsene sidste år uddelte 62.727 klip i kørekort til trafikanter, der kørte mere end 30 % hurtigere end fartgrænsen tillader. Det er bekymrende, lyder det både fra politiet og Rådet for Sikker Trafik. Listen viser samtidig hvilke politikredser, der har udstedt flest klip. 

Antal klip for hastighedsforseelser pr. politikreds i 2017 (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

 1. Sydøstjylland: 8.714.
 2. Midt- Vestjylland: 7.518.
 3. København: 7.143.
 4. Nordjylland: 6.779.
 5. Sydsjælland og Lolland-Falster: 6.335
 6. Nordsjælland: 5.724
 7. Fyn: 5.144
 8. Østjylland: 5.091.
 9. Syd- og Sønderjylland: 4.037
 10. Københavns Vestegn: 3.458
 11. Midt- og Vestsjælland: 2.559.
 12. Bornholm: 225.

Kigger vi på indbyggertallene i de forskellige politikredse, kommer tingene til at se lidt anderledes ud. Sydøstjyderne topper fortsat listen og får i gennemsnit tre gange så mange klip i kortet, som folk der bor på Bornholm er Midt- og Vestsjælland. 

© Bil Magasinet

Landsdækkende razzia

I ugens løb vil der være en ekstra god grund til at holde øje med speedometeret, når man kører i trafikken. I hele Europa sætter politiet ind med fartkontrol for at få antallet af trafikulykker ned. Også i Danmark vil politikredsene have fokus på farten på vejene. Og tallene fra 2018 tyder på, at der er noget at komme efter og af god grund. 

- Der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene, så farten har en enorm betydning for vores sikkerhed, når vi færdes i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at holde øje med deres fart og sænke den, hvis de kører for stærkt, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet vil i løbet af ugen sætte ind med kontrol med fotovogne samt mobile kontroller, hvor betjente på motorcykel og i bil holder øje med de bilister, der har en lidt for tung speederfod. For høj fart er et af politiets hovedindsatsområder sammen med uopmærksomhed og spritkørsel.

- Vi ved, at politiets fartkontrol får flere til at respektere fartgrænserne. Det er vigtigt, da der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. I bund og grund handler det om, at flere kommer sikkert hjem, hvis flere letter foden lidt fra speederen, siger Arne Martinsen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.


Små fartoverskridelser koster også liv

Politiets fartkontrol i denne uge kommer samtidig med den landsdækkende fartkampagne "Sænk farten - før det er for sent", som Rådet for Sikker Trafik og 90 kommuner står bag. Langs vejene er der sat 5.000 skilte op, som opfordrer bilisterne til at holde øje med deres fart.

Kampagnen sætter fokus på, at det ikke kun er de høje hastigheder i trafikken, der udgør en risiko. Tal fra Vejdirektoratet viser, at i seks ud af ti dødsulykker på landevejene var der tale om en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. over det tilladte.

- De små fartoverskridelser har også en stor betydning. Hvis man øger farten fra fx 80 til 95 km/t., så forlænger man sin bremselængde med cirka 20 meter. Det kan være netop de meter, der er afgørende i en kritisk situation, hvor man har brug for at katastrofebremse. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.