Elbiler bliver dyrere at eje i 2023 end sidste år.

© Søren Juul

Så meget dyrere bliver det at være bilejer i 2023

Prisen for at eje en bil stiger, især for plugin-hybrider og elbiler i det nye år. Alligevel er det billigst at eje elbil.

26. januar 2023 af Gustav Reeh Persson

Bilejere rammes af prisstigninger

Vi skal alle betale lidt ekstra for at have egen bil i garagen eller på gaden i år. I gennemsnit stiger udgifterne 8 pct. i år for at være bilejer. Det viser FDM's årlige bilbudget. 

Prisstigningen sker primært på grund af de stigende energipriser efter den russiske invasion af Ukraine og stigende udgifter til service og vedligeholdelse efter inflationens indtog i Danmark.

Året bliver særligt dyrt for elbiler og plugin-hybrid-biler, der stiger med 10 pct. eller mere. Benzinbilerne undgår den store prisstigning og får kun et lille hop med 3 pct. Det gælder i forhold til sidste år. 

Alligevel er elbiler fortsat billigere end benzin og plugin-hybrider, hvor en elbil til 400.000 kr. samlet er 16.000 kr. billigere om året at eje end en benzinbil til samme pris. 

Her kan man se resultatet og det viser, at PHEV og benzinbiler har samme totale omkostninger pr. km.

© FDM

Bred palette af afgiftstigninger

Afgiftsstigningerne er også en af grundene til prisstigningen i år. For benzin og dieselbilerne stiger den halvårlige ejerafgift. For benzinbiler er det få hunderede kr., mens det for ældre dieselbiler er mere markant. 

For elbiler og PHEV er der også afgiftstigninger i vente, alt efter prisen på bilen. Elbiler der koster under en halv million er fortsat afgiftsfri. 

FDM har udregnet den samlede pris pr. kilometer for biler i forskellige prisklasser og med forskellige drivmidler, hvis man kører 20.000 km om året over fem år. Med FDMs bilbudgetberegner kan man justere værdierne, så det passer til ens egen situation og derved bruge det til sit eget bilbudget.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...