© Mathias Brandt

Så dyr er kør-selv-ferie på benzin, el og diesel

Priserne på brændstof stiger ikke bare i Danmark, men i hele Europa, og det kan være svært at regne ud, hvad den årlige kør-selv-ferie koster. Men her kan du finde svaret.

25. juli 2022 af Patrick Boje Jensen

Hvad koster kør-selv-ferien?

Mange danskere har allerede pakket feriebilen og vendt snuden mod sydeuropæiske himmelstrøg. Og i den kommende weekend kommer endnu flere til at gøre det. Men hvad koster det egentlig?

Spar Nord og Bilbasen har regnet på, hvad det koster at køre til fem populære feriedestinationer fra København eller Aarhus – både omkostningerne til brændstof, slid, værditab og vejafgifter. Og det er hårrejsende læsning. En tur fra Aarhus til Gardasøen i Italien og tilbage koster lige over 13.000 kr. Prisen er stort set den samme i en dieselbil, mens man kan gøre det ca. 1.500 kr. billigere i en elbil.

Elbilsprisen skal dog tages med et gran salt. Elprisen svinger meget, ikke bare fra land til land, men også mellem de enkelte ladestationer. Beregningerne er foretaget ud fra en relativt høj pris på fem kr. pr. kWh, da det generelt er dyrt at lynlade.

“At tage turen i elbil vil således være billigere end at tilbagelægge kilometerne i en benzin- eller en dieselbil – og her er det værd at bemærke, at nogle hoteller endda tilbyder gratis opladning af elbiler, så med lidt god planlægning er der penge at spare. Til gengæld skal du også være opmærksom på, at det vil kræve flere pauser undervejs i forbindelse med opladning af elbilen,” siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.

Her er årets 10 mest læste fra Bil Magasinet

Tænk før du tanker!

Langt de fleste ferieture sydpå foregår dog stadig i benzin- eller dieselbiler. Og her kan der være mange penge at spare på at planlægge sine tankstop.

“Hvis man f.eks. tanker i Tyskland fremfor Danmark, vil der være omkring 1,74 kr. for diesel og 3,61 kr. for benzin at spare pr. liter som følge af lavere tyske afgifter, som netop er blevet yderligere sænket. I år bør man desuden tilstræbe at tanke i Tyskland frem for i f.eks. Frankrig og i Italien frem for Østrig eller Frankrig,” siger Jan Lang.

Sådan er omkostningerne beregnet

  • Ved beregning af vejafgifter med viamichelin.com er der valgt den hurtigste rute.
  • Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark fra januar til maj 2022. TCO-gennemsnittet (Total cost of ownership) for benzinbiler er på 2,92 kr./km, for dieselbiler 3,09 kr./km og for elbiler 2,56 kr./km. Dertil kommer omkostningerne til brændstofforbruget/el.
  • Brændstofforbruget er sat til et gennemsnit for benzinbiler på 14,1 km/l og 18,1 km for dieselbilerne – i begge tilfælde 15 pct. under fabriksangivelserne.
  • Benzin- og dieselpriser er beregnet som et gennemsnit af priser i Danmark, Østrig, Tyskland, Frankrig og Italien. Benzinprisen er 15,88 kr./l for oktan 95 blyfri og dieselprisen 15,05 kr./l.*) Omkostninger ved afrejse fra København er beregnet eksklusiv færgeoverfart.
  • Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 5 kr. pr. kWh, og der er beregnet med en gennemsnitlig elmotoreffektivitet på 20 kWh/100 kilometer.

Kilde: Spar Nord og Bilbasen

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...