© Getty

Rolls-Royce drager i krig i Ukraine

De tyske Leopard 2 kampvogne har fået grønt lys til at drage mod Ukraine fra hele Europa og hjælpe med at forsvare landet mod den russiske invasion. Men hvad er sådan en kampvogn egentlig for en størrelse?

29. januar 2023 af Emma Steensen

Krigen i Ukraine

Siden sidste år, hvor Rusland invaderede Ukraine, har Tyskland tøvet med at give Europa lov til at sende de tyskproducerede kampvogne, Leopard 2, afsted for at støtte op om Ukraines modstand.

Det på trods af, at Ukraines præsident Volodymir Zelenskyj gentagende gange har anmodet om netop denne slags opbakning.

Leopard 2-tanks, som blandt andre Danmark har, er nemlig produceret i Tyskland, og derfor skal Tyskland give tilladelse til, at andre lande må sende dem til Ukraine. Det skriver DR.

Nyheden om, at Tyskland endelig har bøjet sig og givet tilladelsen, har været en af de mest omtalte den seneste uge, så vi dykker ned i hvad det er for et bæst, der formentlig skal hjælpe Ukraine fremover. 

Leopard 2 kampvogn-specs

De storroste kampvogne, Leopard 2, der har ry for at være blandt de bedste og mest moderne af slagsen, bliver produceret af tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW), der også har stået for udviklingen siden 70'erne. De er bygget delvist på MBT-70 projektet fra 60'erne, der endte med at blive droppet og delvist bygget baseret på erfaringer fra Yom Kippurkrigen i 1973. 

Leopard 2 kan rumme en besætning på fire mand og er udstyret med en 120 mm kanon i front og to styk LMG M/62 maskingeværer og røgkastere som ekstra-armering.

På trods af sine 62,5 tons kampvægt, kører den over 68 km/t på toppen og æder sig hurtigt og sikkert gennem et hvert landskab, ved hjælp af sine brede larvefødder, for at nå mål der er længere end 4-5 km væk, hvilket er dens maksimale rækkevidde med kanonen. 

En dansk Leopard 2-tank.

© Getty

Motoren er (næsten) fra Rolls-Royce

Den motor, der ligger i de famøse Leopard 2-kampvogne, er produceret af tyske MTU Friedrichshafen GmbH og er en multifuel MB 873-Ka 501 type med 12 cylindre.

Dermed er den 4-takts, væskekølet og så har den både en intercooler og to turboladere med i pakken. Multifuel betyder, at den kan køre på ned til 60% diesel og de resterende 40% på en anden form for brændbar væske. Vægten på monstermotoren ligger på seks tons og slagvolumen er på hele 47,6 liter, alt i alt resulterer dette i 1500 hestekræfter ved 2600 omdrejninger i minuttet.

Selve konstruktionen af motoren sørger for at den smøres, selv når den kører på vinklede overflader og desuden har kampvognen en rækkevidde på ca. 280 km ved blandet vej- og terrænkørsel.

MTU Friedrichshafen GmbH blev grundlagt af Wilhelm og Karl Maybach tilbage i 1909, de selv samme der også grundlægger bilfabrikanten Maybach. Dengang producerede de motorer til luftskibe, men skiftede senere produktionen over til bilmotorer. Efter en masse sammenlægninger med blandt andet Mercedes-Benz Motorenbau Friedrichshafen GmbH og Maybach-Motorenbau GmbH i 1966. Efter endnu flere opkøb, inkorporationer og sammenlægninger op gennem 80'erne og 90'erne, ender MTU Friedrichshafen GmbH i 2011 hos Rolls-Royce Holdings og Daimler AG Tognum og i 2014 omdøbes Tognum til Rolls-Royce Power Systems. 

Rolls-Royce Power Systems producerer motorer til olie- og gasinstallationer, minearbejde, togdrift og militærkøretøjer, så det er noget tungere materiel end deres luksusbil-producerende pendant Rolls-Royce Motor Cars, der er ejet af BMW. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...