Mercedes-AMG GT C Roadster designo grå
Mercedes-AMG GT C Roadster © S. Bachmann

Rådgiver: Pas på leasingtilbud med lav ydelse

Et tilbud på sæsonleasing af en åben bil kan sagtens sammensættes, så den månedlige ydelse er dejlig lav. Det nytter bare intet, hvis du får en ekstra regning på 30.000 kr., forklarer leasingrådgiver

10. maj 2018 af Steen Bachmann

Sæsonen for åbne biler er skudt i gang med forrygende vejr. Den særlige form for flexleasing, hvor du kun betaler afgift for de måneder, hvor bilen bruges (sæsonleasing), er oplagt til åbne biler, og der er mange og attraktive tilbud på markedet. 

Også nogle, hvor den månedlige leasingydelse er forbløffende lav i forhold til at finansiere og købe bilen.

Vi tager en snak med biløkonom og direktør/partner i Flexlease.nu, Kristian Ry, om den særlige leasingform og hvad, man skal vide for ikke at brænde nallerne.

Hvor står leasing i forhold til køb her midt i 2018?

"Leasing kan være både et økonomisk rigtigt og stærkt alternativ til et bilkøb. Men man skal sætte sig grundigt ind i alle dele af aftalen for at sikre sig mod ubehagelige overraskelser. Husk, at leasing aldrig er gratis. Mit allerbedste råd er, at hvis du er i tvivl, så gå til en uvildig mægler og få beregnet, den bedste løsning for dig. Akkurat som mange gør, når det handler om produkter som forsikringer eller andre komplicerede finansielle ydelser. Leasing kan være en rigtig god løsning, men det afhænger af situationen for den enkelte kunde," siger Kristian Ry.

Find ud af, om du skal lease eller købe

De seneste to års politiske uro på afgiftsmarkedet har gjort, at flere er søgt på leasingmarkedet – og ofte med god grund. Men det er ikke nødvendigvis det rigtige for kunderne. Nye biler er blevet rigtig billige at købe, så for mange kan køb på langt sigt stadig være billigst.

Mercedes-AMG GT C Roadster
Mercedes-AMG GT C Roadster

AMG GT C Roadster med 557 hk er overkill og rasende dyr, men der findes en mindre kraftig og lidt billigere udgave med 476 hk. De første biler kom i marts 2017 og er dermed ældre end 12 måneder. Derfor kan AMG'en flexleases på mere lempelige vilkår end en ny bil.

© S. Bachmann

Pas på, hvis ydelsen er i bund

Hvordan gennemskuer man et tilbud, hvor den månedlige ydelse åbenlyst er temmeligt lav?

"Det er med sæsonleasing som alle andre leasingformer: Det er ekstremt vigtigt at kunden sætter sig rigtigt ind i tingene og vælger den rette rådgiver. I dag skal sæsonleasing køre på en kontrakt pr. periode, dvs. der skal laves en kontrakt for den aktive periode (med plader på) og en for den passive periode (uden plader på, når man kommer dertil).

De mest udbredte problemer, vi til dagligt ser i vores rådgivningsarbejde er netop det, vi kalder “den for billige ydelse”. Altså at ydelsen ikke reelt svarer til den reelle udgift, du får." 

Restværdien skal være realistisk

"Hvis du som kunde selv har en henvisningspligt på bilen efter leasingperioden – altså, at du og ikke leasingselskabet skal stå på mål for bilens restværdi – er det vigtigt, at du sikrer dig, at den pris, du skal garantere for, også er sat realistisk.

Hvis bilen eksempelvis efter 12 måneder udløber af kontrakten, er den jo ikke overraskende også 12 måneder ældre. Den har kørt flere km, og derfor er prisen selvfølgelig er meget lavere end den var ved start. Hos de mere kulørte leasingselskaber er der ofte også tale om biler fra udlandet. Det behøver slet ikke være et problem, men det er her igen vigtigt at forholde sig til, hvilken pris bilen sættes til og ikke mindst prisen på bilen efter leasingperioden. Det er nemlig sådan, at både i Tyskland og Danmark afviger udsalgspris og indkøbspris ofte med både 40.000-50.000 kroner."

Mercedes-AMG GT C Roadster
Mercedes-AMG GT C Roadster © S. Bachmann

Brug en lommeregner eller tal med en rådgiver

"Det kan blive til en ubehagelig regning, hvis du rammes af både en stor forskel i udsalgspris og indkøbspris, og at bilen har været prissat forkert i forhold til 12 måneders aldring. Lad os sige, det efterlader dig med en ”ekstra” forpligtelse på 30.000 kroner, så svarer det til, at den ”billige” månedlige ydelse, du blev lokket af, skulle have været 2500 kroner større pr. måned fra starten af for at give et retvisende billede af din pris."

"Vi oplever desværre af og til, at beløbene er endnu større, når vi får besøg af folk, som har følt sig lokket af et tilbud og lav ydelse på en stor og flot bil. Men som sagt, er der også mange gode løsninger med leasing. Du skal bare gøre det rigtigt og med sund fornuft. Er der tale om dyre biler, er der oftest helt klart en betydelig besparelse via leasing."

Hvad er dit konkrete bilbehov?

Hvordan undgår I forvirrede kunder?

"Ved at rådgive dem. Hvis du er i tvivl, så tag fat i en rådgiver, du har tillid til, eller læg alle ydelserne sammen og forhold dig kritisk til restværdien. Er det er selskab/firma med moms eller uden moms? Kører du meget erhverv og lidt privat? Det hele afhænger af den enkelte kundes situation."

Mercedes-AMG GT C Roadster
Mercedes-AMG GT C Roadster © S. Bachmann

Hvordan kan man sikre forbrugerne en bedre beskyttelse mod for lave ydelser?

"Når du skal finansiere en bil i Danmark med et almindelig lån, hører det ind under købeloven, som er meget beskyttende for dig som forbruger. Leasing er ikke dækket ind under købeloven, idet leasing i sagens natur ikke er et køb.

Hvor er det så, at folk går galt i byen med leasing? Ofte snydes folk af en manglende indsigt i priser og renter. Luksus koster, og uanset om bilen købes eller leases, så er det dyrt at ”fyre med mahogni.” Det ændrer finansieringsformen ikke på. Lyder dit tilbud for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet."

Kristian Ry, biløkonom og direktør/partner, Flexlease.nu
Kristian Ry, biløkonom og direktør/partner, Flexlease.nu © Thomas Bjørn

Måske er du interesseret i...