© Politiet

Politiet køber elektriske patruljevogne

Den offentlige sektor skruer op for den grønne omstilling, og nu er det dansk politi, der får lov at prøve kræfter med en ny, elektrisk patruljevogn.

23. januar 2023 af Emil Winter

Politiet søsætter nyt forsøg

Rigspolitiet oplyser, at man på landsplan igangsætter et forsøg med elbiler med henblik på at undersøge, om elektriske patruljevogne kan erstatte de nuværende dieseldrevne politibiler.

Årsagen til forsøget skal findes i et ønske om, at den offentlige sektor skal være en frontfigur for den grønne omstilling.

"Vi vil gerne være med til at sætte standarden for omstilling til grønne køretøjer i vores beredskabsarbejde, samt være på forkant med at høste egne erfaringer i et marked, hvor det snart er vanskeligt at få den type køretøjer vi normalt kører i," siger Jens Yndgaard, der er Centerchef CFM ved Rigspolitiet.

I første omgang har Rigspolitiet indkøbt 10 elektriske patruljevogne til forsøget, der vil indgå på lige fod med de nuværende patruljevogne i politiets arbejde. Forsøget vil strække sig over hele 2023, og resultaterne vil efterfølgende danne grundlag for politiets fremtidige grønne strategier.

To af elbilerne skal køre hos Østjyllands Politi, hvor de tilsyneladende vil værdsætte stilheden. I hvert fald har en gruppe borgere valgt at lægge sag an mod kommunen, blandt andet på grund af støj. Læs mere om, hvorfor nogle beboere har valgt at lægge sag an mod Aarhus Kommune her.

VW ID.4 GTX
Politiets patruljevogne:

Fremover skal politiet forsøge sig med elektriske patruljevogne i form af VW's ID.4 GTX

Bevarer tysk leverandør

Selvom Rigspolitiet nu søsætter en udskiftning af de nuværende patruljevogne, er det fortsat Volkswagen, der vil være leverandør til politiet i Danmark. De 10 nyindkøbte patruljevogne er nemlig af modellen VW ID.4 GTX. Hidtil har Volkswagen's Passat og Touran fungeret som patruljevogne i det danske politi.

De 10 biler fordeles på fire forskellige politikredse: Østjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi samt Københavns Vestegns politi modtager hver især to eksemplarer af den nye patruljevogn. De resterende fire tilgår Københavns Politi.

"I nogle kredse tilbagelægger patruljevognene mange kilometer hver dag, hvorimod man i andre kører noget mindre. Med test i flere politikredse bliver vi klogere på de forskellige behov," siger Jens Yndgaard

Såfremt pilotforsøget viser sig at være en succes, vil de nye patruljevogne forblive en fast del af politiets inventar efter årets udgang.

ID.4 GTX’s to elmotorer yder tilsammen 299 hk, og når kræfterne fordeles på bilens firehjulstræk, rammer den tyske elbil 0-100 km/t på 6,2 sekunder. Det er altså ikke et dvaskt køretøj, politiet snart får lov at patruljerer gaderne i. Kunne du tænkte dig at vide mere om politiets kommende patruljevogn, kan du læse hele Bil Magasinets test af netop VW ID.4 GTX her. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...