Politiet afsløret i kæmpefejl: Solgte Porsche før dommen var faldet

Nordsjællands Politi beslaglagde en bil, og havde for travlt med at få den solgt. Det var en smutter, siger politiet.

1. april 2023 af Mikkel Thomsager

Reglerne om vanvidskørsel er blevet til lidt af en indtægtskilde for politiet. Der bliver nu konfiskeret op imod 1.000 biler om året. Hvor stor en indtægt, det genererer, er endnu ikke afsløret. På forespørgsel fra blandt andre Bil Magasinet, arbejder politiet på en opgørelse.

Men noget tyder på, at konfiskation er blevet så meget hverdag hos politiet, at man ikke længere følger med i sagerne, men blot sælger bilerne, når de er beslaglagt. Det har i hvert fald været tilfældet med en Porsche 911 fra 2015, som Nordsjællands Politi fik solgt, endnu inden der var faldet endelig dom.

Bil til 800.000 solgt for 580.000 kr.

Sagen startede, da en mand fra Nordsjælland blev standset i august 2021 i en trafikforseelse, hvor politiet var berettiget til at beslaglægge bilen. Beslaglæggelsen blev opretholdt, og manden meddelte leasingselskabet, at han ønskede leasingaftalen sat i bero, men leasingselskabet havde ikke kontakt med politiet, som derfor heller ikke fik udleveret registreringsattesten.

Efterfølgende faldt der dom i sagen ved Lyngby Ret den 6. maj 2022. Men sagen blev anket den 2. juni.

Det overså politiet dog, for bilen blev sat til salg i september 2022 på Lauritz.com, og der faldt hammerslag over bilen den 10. oktober, hvor en heldig køber angiveligt fik den for 580.000 kr. Den sorte Porsche 911 Carrera 4S, der havde 56.000 km på tælleren, var vurderet til 800.000 kr. uden afgifter, men med moms.

Det var denne Porsche 911 fra 2015 Lauritz.com solgte for politiet, endnu inden den var konfiskeret.

© Lauritz.com

Solgt uden registreringsattest

Leasingselskabet var dog fortsat i besiddelse af registreringsattesten, og politiet havde tilsyneladende heller ikke ulejliget sig med at skaffe alle bilens nøgler, for ifølge salgsannoncen på Lauritz.com, fulgte der kun én nøgle med bilen.

Ankesagen kom for Østre Landsret den 16. januar 2023, og den faldt ikke ud til bilistens fordel. Konfiskationen blev opretholdt, så politiet slap med skrækken. Nordsjællands Politi beklager dog og meddeler, at der er tale om en menneskelig fejl.

”Bilen var beslaglagt med henblik på konfiskation i forbindelse med en overtrædelse af færdselslovens bestemmelser om vanvidskørsel. At køretøjet er solgt på auktion, inden der var faldet endelig dom i straffesagen, skyldes en menneskelig fejl i sagsbehandlingen.” skriver kommunikationsrådgiver ved Nordsjællands Politi Henriette Døssing i et svar til Bil Magasinet.

Politiet: Vi gør det ikke igen

Henriette Døssing tilføjer i sit svar, at arbejdsgangen siden er blevet indskærpet for politiets medarbejdere:

“Som led i den sædvanlige sagsbehandling skal det altid kontrolleres i politiets sags styrings system (POLSAS) om straffesagen er endelig afgjort. I efteråret 2022 fremgik det af POLSAS, at byretsdommen af 6. maj 2022 var blevet anket den 2. juni 2022. Denne registrering betød, at sagen ikke var endelig afgjort i efteråret 2022.

Det overså medarbejderen i den konkrete sag. I lyset af denne sag er det blevet indskærpet, at den eksisterende procedure skal følges, og det er Nordsjællands Politis opfattelse, at et øget fokus på eksisterende processer i forbindelse med håndtering af beslaglagte køretøjer, er tilstrækkelige til fremadrettet at sikre en korrekt sagsbehandling.”

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...