forrude frost varm luft ødelæg
© Carglass

Pas på! En rude med stenslag er skrøbelig i frostvejr

Ved temperaturer under frysepunktet tænder man for varmen så hurtigt som muligt. Men er du for hurtig, kan du ødelægge ruden

11. december 2020 af Frederik Hauschildt

Varm luft kan ødelægge vinduet

Hvis du har for vane at tænde ventilationssystemet og stave varme med stort V, så skal du måske passe på. Har du et stenslag, en sprække eller en anden form for skade i en rude, kan den pludselige varmeforskel ødelægge din rude.

Men selv hvis du har en let svækket rude, så kan den tage skade af pludselige temperaturændringer. Det bekræfter FDM:

”Hvis en forrude bliver svækket, det kunne eksempelvis være pga. et stenslag eller en revne, er det ikke usandsynligt, at der opstår yderligere skader ved større temperaturpåvirkninger. Dertil kan både kulde og varme forårsage skader, ligesom når man skyller en glasskål med koldt vand, der kort forinden har indeholdt varmt mad," skriver FDM's tekniske konsulent, Yasser Abaiji.

forrude frost varm luft ødelæg
© Carglass

Stenslag kan repareres

"Alle stenslag op til størrelsen på en tokrone kan repareres. Men er stenslaget større end det, bliver vi nødt til at skifte hele ruden. Det gælder også, hvis stenslaget er mindre end fem centimeter fra kanten af ruden. Man kan derfor spare en del, hvis man får repareret stenslaget med det samme, så det ikke udvikler sig i det kolde vejr," siger Carina Bukkehave, der er direktør hos Carglass.

FDM pointerer, at det er billigere at forsøge at begrænse skaden end at skulle skifte hele ruden. Især når vi taler om ruder til biler med udstyr som nødbremse, varme, regnsensor eller head-up display.

Også det gamle tip om at hælde varmt vand på forruden for at fjerne is kan give problemer, lyder det.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...