Audi A4 Avant 2,0 TFSI Multitronic med Touring-pakke
Audi A4 Avant 2,0 TFSI Multitronic med Touring-pakke

Audi og Volkswagen-gruppens assistentsystem hjælper med at køre bilen. I byen holder det afstand, lader bilen blive mellem vejstriberne, og giver en sikker og mere glidende kørsel.

© Søren Juul

Nye tal: Danskerne er utrygge ved selvkørende biler

Hvis man spørger folk om noget, de ikke ved ret meget om, er svaret som regel negativt. Det er konklusionen fra en stor undersøgelse om danskerne forhold til selvkørende biler

21. november 2018 af Steen Bachmann


På indfaldsvejene til de større danske byer sker der dagligt ulykker, fordi mange danske bilister ikke kan finde ud af at holde afstand. Der kommer også flere og flere af de forfærdelige frontale kollisoner med ofte dødelige udgang på landevejene, hvor en af parterne har haft travlt med alt muligt andet end at køre bil.

Derfor kan det kun gå fremad med mere sikkerhedsudstyr i bilerne. Bilindustrien har forlængst udviklet systemer, der hjælper føreren med at blive i vognbanen, forhindre frontale kollisioner ved at styre kontra, og ved at lade bilen selv holde afstand.

Halvdelen er utrygge ved selvkørende biler

Havde Mercedes-Benz Danmarks årlige bilundersøgelse stillet spørgsmålet, om vi skal have den bedst mulige sikkerhed på vejene, ville resultatet stensikkert se anderledes ud end det, man er kommet frem til. 

I undersøgelsen angiver godt halvdelen af danskerne, at de er utrygge ved udsigten til, at bilerne bliver selvkørende. Seks ud af ti er bekymret for sikkerheden i den nye teknologi.

Ifølge Mercedes-Benz Danmark, der står bag undersøgelsen, er der dog ikke grund til at være bekymret.

Audi A4 Avant 2,0 TFSI Multitronic med Touring-pakke
Audi A4 Avant 2,0 TFSI Multitronic med Touring-pakke

En sensor under sidespejlet holder øje med, om der ligger biler i banen til venstre. Forsøger du at skifte vognbane, lyder der en alarm, mens bilen bremser let på det modsatte hjulpar for at få dig til at blive, hvor du er, til der er fri bane.

© Søren Juul


”Det er rigtigt, at den selvkørende teknologi er inde i en rivende udvikling, men det varer nogle år før bilerne kommer til at køre rundt uden et menneske bag rattet. I dag er det stadigvæk en chauffør af kød og blod, der bestemmer. Og sådan vil det være et stykke frem i tiden. Sikkerhed er det styrende mantra,” siger David Engstrøm, PR- og kommunikationschef hos Mercedes-Benz Danmark.

Delvist selvkørende biler hjælper føreren

”I dag har vi systemer, der kan hjælpe chaufføren med at køre bilen mere sikkert. Vores assistentsystemer kan blandt andet sørge for, at bilen holder sin egen vejbane, bremser op i nødsituationer - og dermed forhindrer uheld. De kan også parkere bilen helt uden, at chaufføren har hænderne på rattet. Faktisk har vi allerede mange biler med selvkørende teknologi på de danske veje, men de er bevidst designet til blot at assistere chaufføren – ikke tage over,” lyder det.

Selvkørende teknologi skaber sikkerhed

I undersøgelsen angiver seks ud af ti, at de er bekymret for sikkerheden i den selvkørende teknologi. Derudover mener flere end hver tredje, at det decideret vil lede til flere ulykker i trafikken. 

Men teknologien er netop skabt for at øge sikkerheden på vejene. I 2017 lavede Vejdirektoratet en analyse, hvor det fremgik, at op til 30 pct. af de seneste års dødsulykker i trafikken i Danmark sandsynligvis kunne have været undgået, hvis alle biler var udstyret med selvkørende teknologi på det niveau, som de nyeste modeller udbyder i dag.

”Alt tyder på, at trafiksikkerheden vil stige i takt med, at ny, sikker teknologi indføres i bilerne. Teknologi bliver ikke træt eller distraheret af fx børn på bagsædet, og det er derfor oplagt at lade den hjælpe os med at køre bil i udvalgte situationer,” siger David Engstrøm.

Mercedes-Benz har i dag systemer til bilerne, som kan forudsige uheld og forberede bil og passagerer bedst muligt på kollisionen ved fx at aktivere havariblink, spænde sikkerhedsseler, aktivere bremser for at undgå dobbeltkollisioner, aktivt skubbe fører og passagerer væk fra kollisionsstedet og endda afspille en lyd i kabinen, som aktiverer ørets naturlige reflekser og beskytter mod varige høreskader.

Om undersøgelsen

Mercedes-Benz Danmark har fået gennemført en befolkningsundersøgelse for at undersøge danskernes holdning til trafik og biler. 

Undersøgelsen baserer sig på 2009 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds Danmarkspanel i perioden 1. - 12. juni 2018. 

Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...