Nye takster: Op til 20.000 kr. for at overtræde miljøregler

Tjek reglerne for de europæiske miljøzoner, inden du kører ind i byer som Antwerpen og København. Ellers kan det blive RIGTIG dyrt

13. august 2019 af Steen Bachmann


Miljøzoneportalen Green-Zones har undersøgt, i hvilke europæiske miljøzoner der udskrives de største bøder. Det er absolut relevant læsning, hvis du skal ud i Europa i bil eller lastbil. 

På pladserne 10 og 9 over de største miljøzonebøder ligger Belgien med de to permanente Low Emission Zones (LEZ) i Antwerpen og Bruxelles. Her skal alle køretøjer, der ikke er indregistrerede i Belgien eller Holland, registreres på forhånd, inden de køres ind miljøzonerne, og desuden skal alle LEZ-reglerne overholdes.

Miljøbøde på over 15.000 kr. i Østrig

Køretøjerne skal også registreres, selvom de overholder de påkrævede EURO-normer. Ellers kan der udskrives bøder på mellem 1.100 og 2.600 kr.

I midterfeltet ligger zoner i Østrig og Storbritannien, hvor der bliver opkrævet bøder på over 15.000 kr., hvis reglerne ikke overholdes. Størrelsen retter sig efter køretøjets EURO-norm, type og vægt. 

Data august 2019

© Green-Zones

På førstepladsen, og dermed i absolut førerposition, hvad bødestørrelse angår, er Danmark. Fra og med 2008 skal udvalgte køretøjskategorier som minimum overholde EURO 4-normen eller EURO 3 med eftermonteret partikelfilter, inden køretøjet må køres ind i miljøzonerne i København, Aalborg og flere andre byer. 

Bødestraffen for at køre i en dansk miljøzone uden den rigtige miljøzonemærkat kan løbe op i 20.000 kr. for en lastbilchauffør og hans speditionsfirma. Desuden kan køretøjet beslaglægges, indtil bøden er betalt. 

Vi anbefaler at få overblikket i appen Green-Zones, der kan hentes gratis til Apple og Android.

Hvad kan appen?

Firmaet Green-Zones, der befinder sig i Berlin, leverer information om permanente og vejrafhængige (midlertidige) miljøzoner i Europa. 

Desuden informerer de om de forskellige landeregler via Green-Zones’ hjemmesider som f.eks. green-zones.eu, umwelt-plakette.de, crit-air.fr og blaueplakette.de. 

Ved hjælp af den gratis Green-Zones-app og pro-appen (”Fleet App”) kan turister og professionelle brugere få pålidelig information i realtid over de aktuelle miljøzoner. De påkrævede miljømærkater og registreringer kan ligeledes anskaffes gennem Green-Zones appen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...