Ny lov kan give sommer-bøvl for motorcyklister

Ny lov om vejsidesyn kan give mange motorcykler nye udfordringer til sommer.

19. maj 2022 af Mikkel Thomsager

Udsigt til sommerbøvl med syn af motorcykler

Undrer du dig over, at motorcykler ofte larmer meget, når personbiler selv med store motorer er næsten lydløse? Det bliver der formentlig lavet om på, når politi og Færdselsstyrelsen fra i sommer implementerer en ny lov, hvor motorcykler bliver synet - i rabatten på landevejen.

Motorcykler må faktisk larme mere end biler, men næppe så meget, som man ofte hører. Det er  ikke blevet stoppet, fordi motorcykler hidtil ikke har skullet til jævnlige syn, sådan som biler skal. 

Men det skal de nu. 

1. januar 2022 trådte en ny lov i kraft. Herefter skal også motorcykler synes. Men i stedet for faste intervaller med mødepligt i en synhal, vil Færdselsstyrelsens mobile synsinspektører syne MC-folket på landevejen i det som kaldes vejsidesyn.

Find Færdselsstyrelsens vejledning om vejsidesyn her.

På nye motorcykler, står der hvor meget motorcyklen må larme

Udsigt til vilkårlige standsninger

Med andre ord kan motorcykelfolket se frem til vilkårlige standsninger, når de er på tur i sommer.

Er motorcyklen i orden, kan det går forholdsvis hurtigt. Processen i vejsiden er den samme, som hvis det foregik i en synshal, og synsinspektøren medbringer også det samme udstyr. Men vurderer synsinspektøren, at motorcyklen larmer for meget, bliver den indkaldt til et syn i en synshal.

Her kan støjen fra motorcyklen måles. Spørgsmål er så, hvor meget den rent faktisk må støje. På nye motorcykler fremgår det af motorcyklens data, og det står direkte på motorcyklen, men er motorcyklen modificeret, importeret brugt eller af ældre dato, kan det bliver en vanskelig opgave, som det påhviler ejeren at dokumenterer. 

I sidste ende kan det betyde, at ejeren selv skal få foretaget en måling hos teknisk tjeneste eller en godkendt prøvningsinstans, men dem er der meget få af i Danmark.

Læs også: Vejsidesyn for motorcykler: Her er reglerne

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...