ny bilist køretips 2020 bliv bedre bilist
© Bridgestone

Ny bilist? Her er 6 gode råd!

Det kan være svært at få overblikket som ny bilist. Her er seks råd, der gør det en lille smule nemmere

29. december 2020 af Frederik Hauschildt

1 | Kend din plads

Tag det ikke ilde op: Som ny i trafikken er du den, med allermindst erfaring. Du er endnu ikke udstyret med gode instinktreaktioner og ordentligt overblik. Så kom af gassen, læg mobilen og hverdagen fra dig, og tag dig tid til at indfinde dig i trafikken.

ny bilist køretips 2020 bliv bedre bilist
© Søren Juul

2 | Kør, så meget du kan komme til det

Skal din familie i sommerhuset? Sweet, du kører. Nytårsfest? Du er Designated Driver. Er søndag eftermiddag lidt kedelig? Lån mors vogn og tril en tur. Jo flere gange, du kan komme bag rattet, jo bedre: Du skal opbygge så meget rutine, som muligt. Det gør panikreaktionerne mere sikre, og giver dig mere overskud, til at orientere dig i trafikken.

Prøv også at udfordre de situationer, som skræmmer dig mest. Tag en køretur igennem byen, led efter et sted at parkere. Du kommer ud for det en dag, og så er det rart, at være øvet hjemmefra.

3 | Undgå straffe - De er hårdere, når du er ung

Verden er ikke retfærdigt skruet sammen: Som ung er der ekstra meget fokus på, om du egentlig skal have lov at have kørekort. 

Du starter allerede med ét klip i kortet. Der skal altså kun to klip til, at du skal gå hjem. Kører du alkoholpåvirket eller alt for stærkt, så vanker der også med et kørselsforbud.

4 | Du sætter tempoet

Du er direktøren af dit eget Cirkus Bil. Fortsat, at du ikke kører for hurtigt, så er det dig, der sætter tempoet. Hvis bilen bag dig begynder at dytte eller blinke af utålmodighed, så skal du altså bare ignorere det. 

Lav dine skuldertjek, orientér dig heller en gang for meget end en gang for lidt. I sidste ende er det nemlig dig, dér hæfter, hvis du kører galt. Ikke Audi'en bagi.

5 | Kend bilens grænser

Nu i vintermånederne kan det være svært at vide, hvordan bilen manøvrerer, bremser, etc., når vejen er glat. Hver bil reagerer forskelligt på glat føre, og det er vigtigt at vide, hvordan du skal reagere på dem. Husk at undersøge hvilket sikkerhedsudstyr bilen har, og hvor dybt dækmønstret er, inden du kører hjemmefra.

Overvej også, at tage din bil med til en af FDM's "Bliv klog på din bil"-dage.

6 | Lær at skifte dæk

Selvom det lyder farligt, kan du sagtens selv udskifte hjul på biler. Hvis du selv øver dig i at skifte dæk, så er oplevelsen langt mindre traumatisk, hvis du nogensinde står overfor at skifte dem i felten. Hvis du punkterer i mørket er det også en fordel at vide, hvordan operationen ser ud i dagslys, så man ikke skal føle sig frem i blinde.

Alternativt, kan du også sikre dig, at dine dæk er selvlappende: Så kan du køre videre med en punktering, og få det ordnet på et værksted.

© Anders Richter

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...