Pas på med den nye biobenzin iblandet bioethanol, for den er slet ikke beregnet til de ældre køretøjer som denne VW Type 1 Cabriolet. Benzinen kan gøre stor skade både indvendigt og udvendigt.

© Bil Magasinet

Ny benzin kan være farlig for veteraner

Den nye benzin indeholder op til 5 procent bioethanol, hvilket kan være skadeligt for ældre motorer

13. januar 2011 af Steen Bachmann

Benzin er ikke bare benzin, for det udvikles i takt med, at motorerne bliver anderledes. I dag er det ved at være mange år siden, det sidste karburatorkøretøj blev produceret, og i dag har alle indsprøjtning.

Tilsætningsstofferne har også ændret sig markant. Engang var et af dem bly, men i dag er det væk, og nu tilsættes andre stoffer som erstatning for tungmetallet bly. Det sidste er bioethanol, som stammer fra planter. Foreløbigt kun få procent, og andelen vil snart stige, men dette miks af nye tilsætningsstoffer er ikke altid lykken for dem de gamle motorcykler og biler, for den nye benzin kan skabe problemer. Det skriver Veteran Posten i sit seneste nummer.

Den moderne biobenzin er langt mere hygroskopisk, end benzinen var før i tiden, og det vil sige, at den har langt lettere ved at optage vand. Vand skaber rust i tanke og give korrosion i karburatorerne. Tætninger, pakninger og visse typer O-ringe kan også tage skade, og i nogle tilfælde blive helt opløst. Startproblemer opstår på grund af fordampning af visse tilsætningsstoffer efter lang tids stilstand, og endelig kan den moderne biobenzin løsne visse typer af den tankbalsamering, som mange benzintanke har fået for at blive helt tætte.

Mange forskellige problemer
Olieselskabet BP advarer på en hjemmeside direkte imod at anvende den moderne 10 % ethanol 91 oktan benzin, som virker ødelæggende, på grund af det øgede indhold af ilt, der er i ethanolen. På hjemmesiden forklares det at ældre motorer ganske enkelt ikke beregnet til ethanolbenzin, og videre hedder det, at glasfibertanke over tid opløses. Yderligere advarer man om at benzinen i ståltanke vil give en kraftig forøget risiko for tæring, da biobenzinen lettere optager vand i form af kondens. Man understreger, at biobenzinen ældes og bliver dårlig i løbet af forholdsvis kort tid. Derfor skal det, der anvendes, være så frisk som mulig. Når det gælder totaktere, så lyder rådet at man selv skal blande, og man understreger, også, at man skal undgå at spilde, da lakken kan tage skade og svulme op.

"På bladet Veteran Posten har vi set flere eksempler på at benzintankene har en langt større tendens til at ruste indefra," fortæller bladets chefredaktør, Steen Jørgensen.

"De gamle køretøjer står jo stille op til fem måneder i vinterhalvåret, og det er her mange af problemerne opstår. Men også vand i karburatorerne forekommer og det har i nogle tilfælde været så slemt, at køretøjet ganske enkelt ikke har kunnet starte. Men også opløste gummitætninger og O-ringe forekommer, foruden oxyderinger på aluminium, messing og stål. Sidst men ikke mindst har Veteran Posten erfaret at visse typer af tankbalsamering også opløses. Helt galt er det med køretøjerne med totaktsmotorer, for her kan der være fare for at nogle af de ældre typer pakdåser ødelægges over tid," forklarer redaktør Steen Jørgensen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...