© bilmagasinet.dk

Nürburgring i dyb krise

Fejlslagent oplevelsescenter truer den legendariske racerbane på livet

22. december 2010 af Mikkel Thomsager

Verdens mest karismatiske racerbane, Nürburgring i Eiffel-bjergene i det sydlige Tyskland, er under økonomisk pres. Hvor stort presset er, ved vi ikke præcist, men det er stort nok til, at ringens mest erfarne kører, Sabine Schmitz, i en julebesked opfordrer til, at alle vi, der elsker ringen, støtter op om den på Facebook. Gør det her.

Den økonomiske katastrofe er fulgt i kølvandet på det kæmpe prestigeprojekt, som skulle gøre Nürburgring til et helårs oplevelsescentrum, men som er endt med at køre det hele i sænk

Stor turistattraktion ligger øde om vinteren
Nürburgring med den berømte Nordschleife er en stor turistattraktion otte måneder om året, men i vintermånederne er banen lukket på grund af sne, og så er der selvsagt ingen turister. Det ville en nyudnævnt direktør (Walter Kafitz) gøre noget ved. I starten af 00'erne tog han fat på at bygge et oplevelsecenter med tilhørende partyby, som skulle sikre, at turisterne havde noget at komme efter på Nürbrugring året rundt.

Det 700 millioner kroner dyre oplevelsescenter stod klar i juni 2009. Her er Europas hurtigste rutsjebane, 3D-oplevelser, kæmpe scene og masser af underholdning, men finansieringen faldt aldrig på plads. Det var meningen, at private investorer skulle bakke det op, men det skete ikke. I stedet endte delstatsregeringen i Rheinland Pfalz med regningen. Det kostede delstatens finansminister, Ingolf Deuber, sin post, to dage før nybyggeriet blev indviet i juni 2009.

© bilmagasinet.dk

I 2010 solgte delstaten sin andel i projektet til en styregruppe for én euro, hvorved delstaten afskrev et beløb på mere end 400 mio. euro, som delstaten havde lagt ud i forventning om, at en privat investor ville støde til på et tidspunkt.

Hvor bliver publikum af?
Siden er det kun blevet værre, fordi publikum er slet ikke er strømmet til, som det var meningen. Nürburgring er stadig lukket om vinteren, og når banen ikke er åben, kommer turisterne heller ikke til det nye oplevelsescenter, eller for at feste i den nye partyby. Begge dele står gabende tomme.

Hvor slemt det står til er uvist. Det er svært at forestille sig en konkurs, fordi delstatregeringen er så dybt involveret. Men at der er et problem, understreger Sabine Schmitz´ appal.

Et andet signal kan ses på Nürburgrings 2011 program. Heraf fremgår det nemlig, at prisen for en rundtur stiger fra 22 til 25 euro (fra 165 til 188 kr.). Den ny pris inkluderer dog adgang til oplevelsescentret, som det hidtil har kostet omkring 150 kr. at komme ind i.

Se Sabine Schmitz appel for at støtte 'Ringen:

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...