Romain Grosjean køres hurtigt på hospitalet efter han slipper ud af flammerne efter weekendens crash.

© HAAS F1 Team

Udskældt HALO-bøjle reddede Grosjeans liv

Romain Grosjean skældte ud på bøjlen foran cockpittet, da den blev obligatorisk, men den var med til at redde hans liv i uhyggelig ulykke i Bahrain

30. november 2020 af Emma Steensen

Nærdøds-oplevelse på første omgang

Kort efter Romain Grosjean sætter sin racer i autoværnet ved Bahrains Grand Prix i weekenden, eksploderede raceren i et meterhøjt flammeinferno. Bilen deltes desuden midt over og lige som alle troede, at alt håb var ude for racerkøreren, træder han selv ud af flammerne og føres hurtigt væk fra ulykkesstedet.

Meldingen om rødt flag kommer kort efter og løbet flages af. Senere lykkes det af afvikle løbet, heldigvis uden helt samme mængde af dramatik. 

Ny sikkerhedsanordning gjorde forskellen

De lynhurtige marshalls fik bekæmpet branden, og resterne af bilen, som lå tilbage, lignede ikke noget, man kunne slippe levende ud af. 

Hovedårsagen til at Romain Grosjean formåede at overleve et crash af den slags, hænger sammen med den relativt nye tilføjelse til Formel 1 chassierne ved navn Halo.

Sikkerhedsanordningen består af en bøjle over selve cockpittet, som er fastgjort til racerens ramme. Selv om Halo nu har bevist sit værd flere gange og fastslået sin berettigelse ved flere uheld i Formel 1, fik den en hård medfart ved indførelsen.

Grosjean hjælpes væk af ulykkesstedet efter hans uhyggelige crash.

© HAAS F1 Team

Kritikken er forstummet

Flere Formel 1-kørere inklusive Romain Grosjean har tidligere været ude med riven efter Haloen og kritiseret den for at påvirke sporten i en negativ retning. Han har blandt andet udtalt, at det ikke har særlig meget med Formel 1 at gøre og at det ikke er en del af sportens DNA.

Nu har piben imidlertid fået en anden lyd og Grosjeans hylder sin Halo og giver den æren for, at han stadig er i live efter weekenden. 

Mange andre har været ud med lignende udtalelser, her i blandt George Russel som er taknemmelig for udviklingen i sikkerhed og frygter, at det havde været et helt andet scenarie hvis Haloen ikke havde været tilstede. 

Læs mere om Formel 1 på Bil Magasinets F1-site.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...