© bilmagasinet.dk

Le Mans-racere til Aarhus

Det store klassiske løb i Aarhus bliver større og vildere end sidste år

6. juni 2012 af Bil Magasinet

Det franske 24-timers løb på Le Mans er noget helt særligt. Det har udviklet sig til at være et decideret sprintløb, hvor hvert et sekund i dag tæller, men fascinationen ved løbet - der i år bliver kørt for 80. gang - havde aldrig været den samme, hvis ikke løbet havde haft en historie.

Noget af den historie vil man kunne opleve ved årets Classic Race Aarhus.

Her præsenteres en række af de racersportsvogne, som i 50’erne og 60’erne var med til at sætte deres præg på ikke bare 24-timers løbet på Le Mans, men også international sportsvogns-racing. Vi taler om klassiske mærker som Aston Martin, Ferrari, Jaguar og Mercedes, og hver især vil de være repræsenteret med et eller flere eksemplarer, når årets udgave af løbet finder sted i dagene fra 22. til 24. juni.

© bilmagasinet.dk

Jaguar skabte i den grad sit navn på Le Mans. Først med den såkaldte C-Type og senere med den mere rendyrkede og rå D-Type, som med sin halefinne er blevet et ikon i motorsporten. Modellen tog først en sejr i 12-timers løbet på landevejsbanen i Reims, inden den scorede et hattrick af sejre i 24-timers løbet på Le Mans fra 1955 til 1957.

Inden da havde Mercedes taget sin første sejr i den franske klassiker. Det var med en 300 SL-model - bedre kendt som mågevingen takket være sin specielle dørkonstruktion - og et eksemplar er også med i Classic Race Aarhus. På banen rundt om Mindeparken vil man også kunne opleve klassiske konstruktioner fra to af periodens andre fremtrædende konstruktører.

Aston Martin-mærket vil man kunne opleve i form af dels en DB2- og en DB4 Zagato - modeller, som man dengang kunne indregistrere og køre til banen - mens Ferrari er repræsenteret med bl.a. en 275 GTB-racersportsvogn og en af de legendariske Testa Rossaer, hvor motorens topstykke - som navnet antyder - er rødt!

© bilmagasinet.dk

Parkér gratis, hvis du kommer i klassiker
På Classic Carpark kan du parkere gratis, hvis du kommer kørende i et køretøj der er mindst 30 år gammelt. Classic Car Park er placeret på Tangkrogen som ligger rigtig smuk lige ud til vandet og meget tæt på hovedindgangen. Det eneste der kræves er at man forinden har tilmeldt sit køretøj på craa.dk. Det store område bliver fyldt op med klassiske køretøjer. Så mange, at man måske godt kan tale om Danmarks største bilmuseum.

”Ved det første Classic Race Aarhus var vi placeret ved Væddeløbsbanen, men da vi sidste år flyttede til Tangkrogen, blev antallet af køretøjer fordoblet. Sidste år var der godt 350 køretøjer, som benyttede sig af Classic Car Park, og vi håber, at den udvikling vil fortsætte, så vi kan nå 400 køretøjer,” siger Bent Thomsen, næstformand i Dansk Vintage Motor, der sammen med Veteran-Posten står for at arrangere Classic Car Park.

”Der kommer alt,” siger Bent Thomsen. ”Det er lige fra Excalibur til en Fiat 500 over Fiat A og amerikanerflydere. Der kommer også motorcykler, så det er så altfavnende, som det kan være.”

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...