Lars Bækkelund og Arne Pagh har en sjetteplads som bedste resultat i det hårde vinterrally. Her passerer de Col de Turini i 1610 meters højde med deres Fiat 128 Coupé.

© Dansk Rally Club

Dansk deltagerrekord i klassisk rally

Rallye Monte-Carlo Historique skydes i gang fra Rådhuspladsen i København 2. juledag

23. december 2012 af Bil Magasinet

Danske og udenlandske topkørere inden for rallysporten er med, når Københavns kulturborgmester Pia Allerslev lørdag den 26. januar sætter Rallye Monte-Carlo Historique i gang fra Rådhuspladsen i København.

30 mandskaber i klassiske biler fra 1960 til 1979 har valgt at starte fra København, og af dem er de syv danske, hvilket er ny dansk deltagerrekord. Desuden kommer 12 norske og fire svenske mandskaber. København er en af løbets fem startbyer, de andre er Glasgow, Reims, Barcelona og Monaco.

De største danske forventninger knytter sig til Lars Bækkelund og Arne Pagh, der stiller op for ottende gang i det krævende vinterrally. De kører i en Fiat 128 Coupé fra 1972 og har en sjetteplads som hidtil bedste resultat blandt de hvert år over 330 deltagende mandskaber. Begge kørere har vundet mange danmarksmesterskaber i hastighedsrally, og i Monte kan de fejre 25 års jubilæum for deres samarbejde.

Kun én dansk vinder
Kun en dansker har vundet det krævende løb, der nu køres for 16. gang. Det er Otto Kristensen, som er codriver for Henning Hjorth i en Ford Escort RS 2000 fra 1977. De har deltaget sammen en enkelt gang tidligere.

© bilmagasinet.dk

Flere af de andre danske hold er meget erfarne deltagere i Rallye Monte-Carlo Historique. Det gælder Dansk Automobil Sports Unions formand Bent Mikkelsen, der møder med ny codriver, Jan Østergaard, og en nyindkøbt VW Golf GTI fra 1979. Samme type bil, dog en 1978-model, kører sidste års bedste danske hold i løbet med, nemlig Peter Karlsen og Erik Rasmussen.

Jens Gandrup var tidligere codriver for Bent Mikkelsen, men nu stiller den erfarne codriver op som førstekører i en Alfa Romeo Alfetta GTV fra 1977 og med sin kun 18-årige søn Kristian Flensbak i codriversædet.

Jeppe Jepsen og hans onkel Preben Jepsen er med for anden gang, nu i en VW Scirocco TS. Nye i løbet er Toni Hansen og Per Brodersen i Audi 80 GLE. De syv dansk hold samt tyskerne Peter Steinfurth og Mike Giesche stiller op for Team DASU i løbets holdkonkurrence.

Skandinaviske topkørere er med
Fra København starter også nordmændene Walter Jensen og Monty Karlan, som i deres Porsche umiddelbart ligner det bedste nordiske bud på en sejr i Rallye Monte-Carlo Historique. De blev nummer tre i løbet sidste år.

Fra Sverige kommer en topkører fra 1970erne, nemlig Åke "Bryggeren" Andersson. Han stiller op med Anna Sylvan i en Porsche 924 turbo fra 1979. Andersson deltog i løbet i 2010 og 2011 i sin originale Porsche 911 fra 1970 med godt resultat. Anna Sylvans mand, den tidligere Stig Blomquist codriver Hans Sylvan, kører med Mauritz Lange i en Porsche 911 SC fra 1978.

Deltagere, der starter fra København, skal ud på en 3.381 kilometer lang rute, der fører over små sne- og isdækkede bjergveje i det centrale Frankrig og de sydfranske Alper, inden målet nås i Monaco fredag den 1. februar.

De 30 biler, der starter i København, er primært kulturhistorisk interessante sportsvogne fra 1960erne og 70erne som Porsche 911, Ford Mustang, Alfa Romeo GTV, MGA, Datsun 240Z med videre samt datidens specialpræparerede rallybiler fra Volvo, Opel, Ford og BMW. Publikum kan se bilerne i Bella Center fredag aften den 25. januar og på Rådhuspladsen ved middagstid lørdag den 26. januar.

Den københavnske start på Rallye Monte-Carlo Historique er sponseret af Wonderful Copenhagen.

Tekst: Michael Eisenberg/Dansk Rally Club

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...