Honda trak sig før sæsonstart, og må græmme sig over, at deres biler kom ind som nr. 1 og 2 i Melbourne
Honda trak sig før sæsonstart, og må græmme sig over, at deres biler kom ind som nr. 1 og 2 i Melbourne© bilmagasinet.dk

Button vandt forrykt drama

Brawn GP sejrede i debuten i sæsonens første F1-grandprix

29. marts 2009 af Steen Bachmann
Bil Magasinets formel 1-hjemmeside fulgte dramaet i Melbourne live. Her er reportagen fra BMF1:

En masse tumult har været en del af optakten op til årets første Formel 1 Grand Prix. Til dels med den store diskussion omkring diffusere og dels diskvalifikationen af Toyotas kvalifikation, som følge af for fleksible vinger.

Den forsvarende verdensmester, McLaren køreren Lewis Hamilton, starter bagerst på gridden, efter han havde en ringe kvalifikation og gearkasseproblemer, der gav ham årets første straf.

Bilerne liner op på gridden og vi er nu klar til at se årets første start.

Lamperne tændes og slukkes.

Barrichello kikser totalt starten, mens Button flyver af sted. Vettel rykker op som nummer to, mens Felipe Massa er den der får mest ud af situationen, ved at rykke op på 3. pladsen.

Nick Heidfeld går i pit med en punktering, efter en kollision i 1. sving med Webber og Barrichello. Webber kommer også ind, for at få en frisk frontvinge.
Kovalainen stiller sin McLaren i garagen med et smadret forhjulsophæng.

Ude i front, har Jenson Button lagt stor afstand ned til Vettel på andenpladsen, mens Lewis Hamilton tydeligt viser, at hans McLaren er klart hurtigere end Piquet i Renault, men har svært ved at komme forbi ham. Det lykkes dog efter 6 omgange.

Vettel viser, at er en vi skal holde øje med i år, ved at sætte hurtigste omgang og dermed lukke lidt af hullet op til Button i den førende Brawn GP racer.

Kampen om 5. Pladsen er meget intens. Nico Rosberg vil meget gerne have sin Williams racer forbi Kimi Räikkönens Ferrari, mens Barrichello presser hårdt for at komme forbi Rosberg. Det lykkes for både Rosberg og Barrichello at komme forbi Räikkönen efter 9 omgange.
Barrichello og Räikkönen kolliderer, hvilket sender finnen i pit.

Massa kører i pit efter 11 omgange, det samme gør Hamilton, mens Kubica har det meget svært på 3. Pladsen, som Rosberg og Barrichello meget gerne vil have fingre i.

Kubica i pit efter 12 omgange.

Top 5 efter 15 omgange:
Placring Hold Pilot
1 Brawn GP Button
2 Red Bull Vettel
3 Williams Rosberg
4 Brawn GP Barrichello
5 Williams Nakajima


Vettel kører i pit med Red Bull raceren fra andenpladsen, efterfulgt af Nico Rosberg i Williams, fra 3. Pladsen.
Williams har problemer og det koster dyrt for Rosberg. Synd for den hurtige tysker.

Williams anden racer, placerer Nakajima i væggen efter noget der ligner en kørerfejl. Flere biler rykker i pit, selvom der ikke er nogen sikkrehedsbil på banen.
Det kom der så efter 19 omgange.

Jenson Button pittede lige inden sikkerheds bilen kom på banen, hvilket sætter Vettel i front. Dog er der noget der tyder på, at sikkerhedsbilen er af en anden opfattelse. Det virker en anelse kaotisk.

Placeringen efter sikkerhedsbilen er:
Placring Hold Pilot
1 Brawn GP Button
2 Red Bull Vettel
3 Ferrari Massa
4 Kubica BMW Sauber
5 Ferrari Räikkönen


Lamperne er slukket på sikkerhedsbilen og vi gør klar til at åbne løbet igen.
Button trækker farten ud af feltet men slipper ikke fra Vettel, der ånder ham i nakken. Piquet Jr. ryger af banen i første sving, mens Hamilton rykker frem. Glock lader til at have problemer med varmen i dækkene, det samme der så ud til at sende Piquets Renault i sandet.

Button trækker fra igen.

Nico Rosberg presser Williams raceren for at komme forbi Buemi i Toro Rosso raceren. Rosberg er klart hurtigst og det er helt sikkert kun et spørgsmål om tid, før det er Rosberg der er i pointene.
Der er dog ingen tvivl om, at den Ferrari motoriserede Toro Rosso racer, har flere kræfter end Williams Toyota, men at Williams her mere grip.

Halvvejs i løbet og Button trækker fortsat fra i Brawn GP raceren. Det ser særdeles fornuftigt ud for Button, men også Vettels andenplads, ser ret sikker ud.

Felipe Massa pitter for anden gang, med 27 omgange tilbage og kommer ud som nummer 14. Kubica i BMW Sauber, overtager 3. Pladsen, mens Massa mærker at han har kolde hårde dæk på. Dog rykker han hurtigt fra Bourdais i Toro Rosso raceren, der ligger på 15. Pladsen.

Robert Kubica har virkelig skub på BMW Sauber raceren og er hurtigt ved at lukke hullet op til Sebastian Vettel i Red Bull Raceren.
Kimi Räikkönen følger trop, mens der gøres klar til at pitte en BMW.

Med 19 omgange tilbage, pitter Kubica, samtidig med Räikkönen.

Med 15 omgange igen ser stillingen sådan ud:
Placring Hold Pilot
1 Brawn GP Button
2 Red Bull Vettel
3 Brawn GP Barrichello
4 Williams Rosberg
5 McLaren Hamilton


Kimi Rïkkönen er uhyggelig tæt på at sætte Ferrarien i væggen, men slipper mirakuløst. Vælger dog at kører i pit.

Sebastian Vettel tager sit sidste pitstop og kommer ud lige foran Rubens Barrichello i Brawn GP raceren. Han holder dog placeringen.

Felipe Massa har problemer med Ferrarien og kører i garage samtidig med, at Button pitter og kommer ud lige foran Vettel.

Lewis Hamilton roder rundt nede på en 10. plads, efter Fisichella og Trulli. Fisichella mangler dog et stop og Hamilton presser godt på Trulli.

Timo Glock pitter med Toyotaen og sender Hamilton ind i pointene. Men han er nu ude på de bløde dæk, hvilket er hurtigt over den korte distance, så spørgsmålet er om Hamilton kan holde Glock bag sig over de sidste 7 omgange.

6 omgange tilbage og Vettel er under to sekunder efter Button. Barrichello rykker forbi Rosberg, hvilket sender ham op på 4. Pladsen.
Rosberg har problemer og mister også 5. Pladsen til Trulli og 6. Pladsen til Hamilton, der helt sikkert er meget tilfreds med det resultat.

Robert Kubica kører rigtigt hurtigt og lukker hullet til Vettel. Kubica forsøger at overhale Vettel og de to kolliderer.

Sikkerhedsbilen er på banen og Vettel balancerer rundt på 3 hjul. Kan han holde hele vejen hjem på tre hjul. Det kan han ikke. En omgang tilbage og Vettel parkerer den trehjulede racer.

Kimi Räikkönen kører også i garage med en omgang tilbage.

Button vinder løbet foran Barrichello, mens Trulli tager tredjepladsen.
Fantastisk resultat for Brawn GP og ikke mindst Jenson Button.

Stor tillykke herfra til dem alle.

 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...